Kép a szembe

2000.06.02. 15:23
A Virtual-Reality fejlesztések kezdetén sisakszerű képződményekre szerkesztett hatalmas dudoros vetítőszemüvegek ékesítették a bemutatók vállalkozó szellemű áldozatait. A legújabb, képernyő nélküli képmegjelenítés viszont új távlatokat nyit a számítógéphasználat vagy a mobil internetezés előtt. Valósággá válhat például a Terminátorból ismerős, látómezőben futó kijelző, amely segít keresztülvergődni a világon (vagy a vizsgákon).
Ennél már csak kisebb lehet a megjelenítő
Az első hatalmas vetítősisakok még magukba foglalták a vizuális kép képzéshez használt képernyőket. Később olyan szemüvegek következtek, amelyeknél a szárból vetített képet tükrök segítségével jutatták a szembe. Most pedig egy olyan rendszer kifejlesztése zárul le, amelynél a képeket lézersugár segítségével közvetlenül az emberi szembe vetítik. A pengeéles képet eredményező módszer minden képernyő nélkül működik, hiszen a szem hátsó-belső felületét, az ideghártyát használja mozivászonnak.

Az amerikai Microvision munkatársai által kidolgozott technikát Retinal Scanning Display (RSD) névvel illetik. Segítségével hamarosan lehetővé válhat a kijelző nélküli számítógép- és internethasználat.

A szembe vetítő kijelző egy szemüvegszerű keretből, és a rajta elhelyezett képet generáló egységekből áll. Képforrásként rá lehet kapcsolni kamerát vagy számítógépet is. A különlegesen gyenge lézersugár gyorsan pulzáló képet rajzol a szem ideghártyájára. Három lézer adja ki közös munkával a "szemmozi" minden egyes képpontját. A monitor vagy a tévé képernyőjéhez hasonló módon a sugarak képpontról képpontra, sorról sorra vándorolnak a szem "képernyőjén" vagyis a retinán.

Prototípus az amerikai hadsereg szimulátorához
A készülék egyik prototípusát egy klinikai teszt során kipróbálták a texasi Baylor Egyetem orvosi tanszékének munkatársai. Véleményük szerint az új képalkotó eljárás segítheti a sebészet speciális területeit, például a minimális behatolási nyílásokkal végzett szívműtéteket és a belső szervek más operációit. A készülék az orvos minden mozdulatáról képeket közvetít és egyidejűleg más fontos információkat is megjeleníthet. Ezen az úton az operáló sebész a feltárt területről fel sem pillantva láthatja a látómezőjébe vetített röntgenképet.

És ami az orvosok munkáját segíti, később hatásos kiegészítője lehet videojátékoknak, mobiltelefonoknak vagy a kéziszámítógépeknek is. Az internetről letöltött képeket például közvetlenül a szembe lehet vetíteni, de ugyanígy lehetőség nyílhat "on eye" vizuális vagy szöveges információk megjelenítésére.  • Hírek
  • Lakáshitel