Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Megkezdődött a kétfejű kislány operációja

2004.02.06. 20:12
Rendkívüli műtétre vállalkozott egy amerikai sebészcsapat pénteken: megpróbálják eltávolítani egy két fejjel született csecsemő egyik fejét.
A Dominikai Köztársaságban született héthetes kislány, akit csak Rebecca babaként emlegetnek, ritka esete az úgynevezett parazita ikreknek.

Közös artéria

A történelemben eddig mindössze nyolc ilyen esetet ismertek, de Rebecca az első, aki élve látta meg a napvilágot.

A kislány egyik fején, amely a másik, egyébként ép koponya tetején fejlődött, csak kezdetleges szervek vannak. Ugyanakkor mindkét fej közös artériákon osztozik, ezért a műtét különösen veszélyes. Az előreláthatólag 13 órás operáció orvostörténeti jelentőségű esemény lehet, amennyiben sikeres lesz.

Korai műtétre van szükség

Az orvosok tájékoztatása szerint a korai műtétre azért van szükség, mert az egyik fej sokkal gyorsabban fejlődik, mint a másik, így félő, hogy három hónapos korára a csecsemő nem tudná felemelni a fejét.

Emellett a kezdetlegesen fejlődött második koponya nyomása gátolná a gyermek agyának fejlődését is.

Százezer dolláros beavatkozás

Az operációra a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem 18 fős orvos csoportja vállalkozott. Az idegsebészekből álló csapat egyik irányítója Dr. Jorge Lazareff, aki két évvel ezelőtt sikeresen szétválasztott egy guatemalai sziámi ikerpárt.

A műtétet Santo Domingoban, a CURE International nevű amerikai székhelyű nemzetközi segélyszervezet által fenntartott gyógyászati központban hajtják végre. A beavatkozás 100 ezer dolláros költségeit szintén ez, a fejlődő országokban fogyatékos gyermekek ellátását támogató alapítvány fedezi.