Piroska
-1 °C
5 °C

Magyar ásatás Szíriában

2006.05.19. 09:30
A régészekből, építészekből és informatikusokból álló magyar expedíció a tervek szerint júliustól 3 hónapon át dolgozik a közel-keleti országban. A kutatók Margat várában és Tartusz óvárosában végezhetnek ásatásokat.
Régészeti feltárásra kaptak engedélyt magyar kutatók a világ egyik leggazdagabb lelőhelyén, Szíriában. 2007-től Margat várában és Tartusz óvárosában végezhet ásatásokat Major Balázs és csapata.

A világban szinte alig van példa arra, hogy ilyen jelentős objektumokra külföldieknek ezt a koncessziót megadják. Szíriában pedig ugyancsak nagy a tülekedés a régészeti emlékek körül. Az angolok, franciák és olaszok előtt futott be most egy magyar csapat.

#alt#

Margat a három hatalmas, szinte teljesen ép szíriai keresztes vár egyike, amely II. András révén részben magyar pénzből épült, Tartus óvárosa pedig a templomos lovagok utolsó menedéke volt.

Major Balázs régész, történész, arabista társaival 6 éve kutatja és térképezi fel a szír tengerparti régió rendkívül gazdag ősi településhálózatát - ásatásra eddig nem volt engedélye. A cél a teljes digitális térinformatikai adatbázis létrehozása, amelynek alapján kiadható lesz a régió történeti és régészeti topográfiája.

A régészekből, építészekből és informatikusokból álló magyar expedíció a tervek szerint júliustól 3 hónapon át dolgozik Szíriában. Jelenleg szponzorokat keresnek, hisz amellett, hogy maguk ingyen dolgoznak, az expedíció költségei 8 millió forintra rúgnak.