Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Őssejtekkel a szívinfarktus ellen

2002.01.18. 11:08
A bécsi Általános Kórház (AKH) orvosai egy szívinfarktust szenvedett beteg szívizmát sikeres állatkísérletek nyomán már korábban is próbálták a betegtől vett őssejtekkel "kijavítani", akkor azonban ezt egy mellkasi műtét keretében tették, most azonban egy különleges eljárással vágás nélkül, fecskendővel juttatták célba az őssejteket.
Az őssejtek bejuttatása nyomán az állatkísérletekben az elhalt szívizomban újra kialakultak véredények, illetve átnőttek oda az izom egészséges részéből, s ennek következtében újra javult a szív szivattyúzó teljesítménye.

A kísérleteket - amelyekhez előzőleg azonosítottak egy bizonyos fajta, a szívizom "kijavítására" alkalmas őssejtet az emberi vérben - Dr. Alfred Kocher, az AKH orvosa végezte az Egyesült Államokban, ahol az eljárás nagy feltűnést keltett, mivel az állatoknál a kísérletekben a szív teljesítményének 35 százalékos javulásához vezetett.

Dr. Kocher és munkatársaival tavaly októberben egy bypass-műtét során egy beteg nőnél kísérletezett az őssejtek bejuttatásával. E műtét eredményeit még nem derítették fel teljesen, annyi azonban decemberre már kiderült, hogy a saját őssejtek bejuttatása nem ártott a betegnek, viszont javult a szív szöveteinek vérellátása és a jelek szerint a beavatkozás hatással volt a szív mikroméretű véredényeire is.

Gyógyulás műtét nélkül

Most azonban műtéti beavatkozás nélkül, a Johnson and Johnson cég különleges szívkatéter-vizsgálati módszerének felhasználásával először pontosan felmérték, az infarktus érintette területek szélén hová kell az őssejteket juttatni, s ezt befecskendezés útján tették meg.

A különleges vizsgálat során a szövet elektromos és mechanikus aktivitását érzékelő katéterrel háromdimenziós képet kapnak az orvosok a bal szívkamráról, s meg tudják állapítani, hol vannak olyan szövetrészek, amelyek csak részben sérültek és alkalmasak az "újraélesztésre".

A beavatkozásnál komplikációk nem jelentkeztek, s most az orvosoknak néhány hétig türelmesen kell várni, amíg a remélt eredmény mérhető lesz, vagyis ki tudják mutatni, hogy javult a szív szivattyú-teljesítménye.

Ez lenne a világon az első olyan terápia, amely legalább bizonyos mértékben vissza tudja fordítani az infarktus okozta károsodást, s az állatkísérletek során szerzett tapasztalatok nagy reményekre adnak alapot.