Megváltoztatja az ízlelést az antidepresszáns
További Tudomány cikkek
Lucy Donaldson (University of Bristol, UK) munkatársaival 20 egészséges önkéntes íz érzékelési küszöbét paroxetine illetve reboxetine szorongásoldó gyógyszerrel befolyásolta, és megfigyeléseiről a Journal of Neuroscience című folyóiratban számolt be.
Keserű íz
A kutatók a kísérletben részt vevők nyelvéhez növekvő koncentrációjú keserű, édes vagy savanyú oldatokba mártott vattát érintettek, így állapították meg, hogy normális körülmények között milyen az a leggyengébb íz, amit már megéreznek. Ezután a résztvevők valamilyen antidepresszáns gyógyszert (vagy placebot) kaptak, és két óra elteltével ismét felmérték az íz érzékenységüket. A várakozásoknak megfelelően a placebo tabletta nem változtatott semmit, az antidepresszáns gyógyszerek hatására viszont mindenki hamarább megérezte a keserű ízt.
Azok a kísérleti alanyok, akik agyában a paroxetine hatására megnőtt a szerotonin szint, érzékenyebbek lettek az édes ízre, azok viszont, akik a noradrenalin szintet növelő reboxetine gyógyszert kapták, hamarább érzeni kezdték a savanyú ízt. Azok az önkéntesek, akik paroxetint kaptak, már 27 százalékkal alacsonyabb koncentrációban felismerték az édes mintát. Utóbbi a kutatók szerint nem számított meglepetésnek, mert már más kutatók is megfigyelték, hogy a szerotonin az édes íz érzékelőinek is segít az ingerület átvitelben.
Erős íz miatt esznek többet
A kutatók most szeretnék depressziós betegeken is elvégezni a kísérleteket. Feltételezésük szerint egyszerű ízlelési próbával meg lehetne állapítani, hogy melyik ingerületátvivő anyag hiányzik a betegek szervezetéből, azaz hogy melyik szorongás oldó gyógyszerre van szükségük.
Jelenleg a pszichiátriai gyógyszereket próbálgatással választják ki. A kutatók szerint az esetek 60-80 százalékában hat a felírt gyógyszer, de a többieknek árt, mert addigi bajukhoz a csalódottság is hozzáadódik. A kutatók szerint az erősebb íz érzékelés megmagyarázhatja azt is, hogy miért szoktak elhízni, akik szorongás oldó gyógyszereket szednek: egyszerűen jobban ízlik nekik az étel.
A megkérdezett amerikai ideggyógyász, Bruce McEwen (Rockefeller University, New York, USA) egyetértett azzal, hogy hasznos lenne egy íz érzékelés vizsgálat, kiegészíthetné a gyógyszer reakciókat jól valószínűsítő genetikai vizsgálatokat, de felhívta a figyelmet arra, hogy a kísérleteket egészséges embereken végezték, még igazolni kell, hogy a szorongásos emberek íz érzékelése jelentősen eltér az egészségesekétől.