Árpád
-2 °C
4 °C

A szteroidok évekig hatnak

2008.09.26. 07:16
Svéd kutatók szerint aki korábban abbahagyta az anabolikus szteroidok szedését, az is előnybe kerül a tiszta sportolókkal szemben, mert a szer évekig hat.

A doppinglistán szereplő izomerősítő anabolikus szteroidok szedésük befejezése után még évekig erősítik a versenyzők izomzatát, ezt állapították meg svéd kutatók.

Andreas Eriksson, az umeai egyetem professzora munkatársaival erőemelőket vizsgált. A sportolók három csoportba kerültek: az elsőben voltak azok, akik rendszeresen szedtek szteroidokat, a másodikban lévők soha nem nyúltak tiltott szerhez, a harmadikban voltak azok az emelők, akik leálltak az anabolikus szteroidok használatával.

Eriksson elmondta: az izmok összetételének egy évig tartó folyamatos tanulmányozása során megállapították, hogy azok erősödtek a leggyorsabban, akik rendszeres szedés után már nem nyúltak a szteroidokhoz.

Szerinte ennek magyarázata, hogy a tiltott szer nem szívódott fel a szervezetben, doppingvizsgálat nem mutatta ki a jelenlétét, viszont változatlanul növelte az izmok tömegét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?