Friderika
13 °C
29 °C

A szteroidok évekig hatnak

2008.09.26. 07:16
Svéd kutatók szerint aki korábban abbahagyta az anabolikus szteroidok szedését, az is előnybe kerül a tiszta sportolókkal szemben, mert a szer évekig hat.

A doppinglistán szereplő izomerősítő anabolikus szteroidok szedésük befejezése után még évekig erősítik a versenyzők izomzatát, ezt állapították meg svéd kutatók.

Andreas Eriksson, az umeai egyetem professzora munkatársaival erőemelőket vizsgált. A sportolók három csoportba kerültek: az elsőben voltak azok, akik rendszeresen szedtek szteroidokat, a másodikban lévők soha nem nyúltak tiltott szerhez, a harmadikban voltak azok az emelők, akik leálltak az anabolikus szteroidok használatával.

Eriksson elmondta: az izmok összetételének egy évig tartó folyamatos tanulmányozása során megállapították, hogy azok erősödtek a leggyorsabban, akik rendszeres szedés után már nem nyúltak a szteroidokhoz.

Szerinte ennek magyarázata, hogy a tiltott szer nem szívódott fel a szervezetben, doppingvizsgálat nem mutatta ki a jelenlétét, viszont változatlanul növelte az izmok tömegét.