Jácint
17 °C
31 °C

Halálos tbc okozhat világjárványt

2006.09.08. 15:30
Hétpontos akciótervet fogadtak el annak a dél-afrikai kongresszusnak a résztvevői, amely egy új, minden eddiginél ellenállóbb tbc-baktériumtörzs megfékezését tűzte ki célul. A WHO világméretű járványra figyelmeztette a világot.

A tuberkulózist (tbc) okozó, a jelenleg ismert gyógyszerekre különösen immúnis baktériumtörzs létezését évek óta sejtették a kutatók, de az eddigi elszigetelt esetekkel szemben ezúttal tömeges megbetegedésről számoltak be, és egy lehetséges járványra hívták fel a figyelmet.

Ellenálló törzs

Az XDR-TB nevű tbc-baktériumot (az XDR a "gyógyszerekre kivételesen ellenálló" kifejezés angol rövidítése) a dél-afrikai KwaZulu-Natal tartomány Tugela Ferry városában diagnosztizálták 53 betegben. Közülük 52-en meghaltak (a betegek fele 25 napon belül), és az egyetlen túlélőnek is már csak napjai vannak hátra. A tartomány 28 kórházában további tbc-s betegeket különítettek el, és megbetegedéseket jelentettek Indiában, valamint a volt Szovjetunió néhány utódállamában is. Mivel 1968 óta nem fedeztek fel új tbc-gyógyszert, az orvostudománynak már régóta problémát jelentenek a gyógyszerekre immúnissá váló baktériumok, az új, 100%-os halálozási aránnyal fenyegető törzs viszont a lehető legrosszabb helyen bukkant fel.

HIV-esek a fő veszélyeztetettek

A gümőkór
A tbc (magyar nevén gümőkór) okozója a mycobacterium tuberculosis baktérium, amely általában a tüdőt támadja meg, és ott rögöket képez. A betegség egészen a múlt század közepéig gyógyíthatatlan volt (Emily és Anne Brontë is tbc-ben halt meg), majd az 1980-as évekre a megelőző oltások megállították a kórokozó terjedését. Bár a tbc cseppfertőzés útján terjed, mégsem olyan könnyű elkapni. Általában a legyengült immunrendszerű, rossz egészségügyi állapotban lévő, nem megfelelő higiénés viszonyok között élő emberek vannak kitéve a fertőzés veszélyének. A fertőzöttség sem jelenti feltétlenül a betegség kifejlődését: az egészséges szervezet egy védőburokkal veszi körül, és így hatástalanítja a baktériumot. A tuberkulózis megelőzésére szolgáló BCG-oltás Magyarországon kötelező, a prevenció legbiztosabb módja azonban az évenkénti szűrővizsgálat.

Dél-Afrika 44 millió lakója közül ugyanis több mint 5,5 millió HIV-pozitív (ezzel az ország szoros második India mögött), az AIDS kórokozója és a tbc pedig gyilkos kombinációt jelent. A legyengült immunrendszerű HIV-fertőzötteknek esélyük sincs az új kór ellen (az említett 53 beteg mindegyike HIV-pozitív volt), és könnyebben megkaphatják a tbc-t, mint az egészséges emberek. A WHO máris az AIDS-et teszi felelőssé a jelenlegi helyzetért, amely könnyen kezelhetetlenné válhat, ha további fertőzésgócok jelennek meg. A most elfogadott akcióterv elsősorban az afrikai ország egészségügyi kapacitásának növelésére és a fertőzöttek gyors elkülönítésére koncentrál, és mielőbbi gyógyszerkísérleteket szorgalmaz. Magyar szakemberek szerint a gyilkos baktériumtörzs hazai felbukkanásától nem kell tartani.