Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Halálos tbc okozhat világjárványt

2006.09.08. 15:30
Hétpontos akciótervet fogadtak el annak a dél-afrikai kongresszusnak a résztvevői, amely egy új, minden eddiginél ellenállóbb tbc-baktériumtörzs megfékezését tűzte ki célul. A WHO világméretű járványra figyelmeztette a világot.

A tuberkulózist (tbc) okozó, a jelenleg ismert gyógyszerekre különösen immúnis baktériumtörzs létezését évek óta sejtették a kutatók, de az eddigi elszigetelt esetekkel szemben ezúttal tömeges megbetegedésről számoltak be, és egy lehetséges járványra hívták fel a figyelmet.

Ellenálló törzs

Az XDR-TB nevű tbc-baktériumot (az XDR a "gyógyszerekre kivételesen ellenálló" kifejezés angol rövidítése) a dél-afrikai KwaZulu-Natal tartomány Tugela Ferry városában diagnosztizálták 53 betegben. Közülük 52-en meghaltak (a betegek fele 25 napon belül), és az egyetlen túlélőnek is már csak napjai vannak hátra. A tartomány 28 kórházában további tbc-s betegeket különítettek el, és megbetegedéseket jelentettek Indiában, valamint a volt Szovjetunió néhány utódállamában is. Mivel 1968 óta nem fedeztek fel új tbc-gyógyszert, az orvostudománynak már régóta problémát jelentenek a gyógyszerekre immúnissá váló baktériumok, az új, 100%-os halálozási aránnyal fenyegető törzs viszont a lehető legrosszabb helyen bukkant fel.

HIV-esek a fő veszélyeztetettek

A gümőkór
A tbc (magyar nevén gümőkór) okozója a mycobacterium tuberculosis baktérium, amely általában a tüdőt támadja meg, és ott rögöket képez. A betegség egészen a múlt század közepéig gyógyíthatatlan volt (Emily és Anne Brontë is tbc-ben halt meg), majd az 1980-as évekre a megelőző oltások megállították a kórokozó terjedését. Bár a tbc cseppfertőzés útján terjed, mégsem olyan könnyű elkapni. Általában a legyengült immunrendszerű, rossz egészségügyi állapotban lévő, nem megfelelő higiénés viszonyok között élő emberek vannak kitéve a fertőzés veszélyének. A fertőzöttség sem jelenti feltétlenül a betegség kifejlődését: az egészséges szervezet egy védőburokkal veszi körül, és így hatástalanítja a baktériumot. A tuberkulózis megelőzésére szolgáló BCG-oltás Magyarországon kötelező, a prevenció legbiztosabb módja azonban az évenkénti szűrővizsgálat.

Dél-Afrika 44 millió lakója közül ugyanis több mint 5,5 millió HIV-pozitív (ezzel az ország szoros második India mögött), az AIDS kórokozója és a tbc pedig gyilkos kombinációt jelent. A legyengült immunrendszerű HIV-fertőzötteknek esélyük sincs az új kór ellen (az említett 53 beteg mindegyike HIV-pozitív volt), és könnyebben megkaphatják a tbc-t, mint az egészséges emberek. A WHO máris az AIDS-et teszi felelőssé a jelenlegi helyzetért, amely könnyen kezelhetetlenné válhat, ha további fertőzésgócok jelennek meg. A most elfogadott akcióterv elsősorban az afrikai ország egészségügyi kapacitásának növelésére és a fertőzöttek gyors elkülönítésére koncentrál, és mielőbbi gyógyszerkísérleteket szorgalmaz. Magyar szakemberek szerint a gyilkos baktériumtörzs hazai felbukkanásától nem kell tartani.