Auguszta
-7 °C
0 °C

Titkolják a csütörtökön bevetett könnygáz összetételét

2006.09.21. 14:14
A szemtanúk beszámolói alapján elképzelhető, hogy nem viszonylag ártalmatlan CS-t, hanem annál durvább vegyi anyagot vetett be a rendőrség a csütörtök hajnali tömegoszlatáskor. De hogy pontosan mit, azt sem a hazai gyártó, sem a rendészeti szolgálat nem árulja el. Valószínű, hogy időközben a CS-nél kegyetlenebb CN-re váltott a rendőrség.

Az MTV hétfői ostrománál a tüntetők ellen bevetett könnygáz az aeroszolos palackok felirata szerint CS-t, vagyis orto-klorobenzilidén-malononitrilt tartalmazott. A CS az összefoglaló néven könnygáznak nevezett - bár alapállapotban szilárd halmazállapotú - anyagok jóindulatúbbak fajtájába tartozik: irritálja a nyálkahártyát, ezzel könnyezést és nyáladzást okoz.


Itthon gyártják. De mi van benne?
A csütörtök hajnali összetűzésekkor azonban a rendőrség már nem palackokból fújta a tömegoszlató anyagot, hanem fegyverből kilőtt gránátokat használt a tüntetők ellen. Az Index tudósítói arról számoltak be, hogy az Oktogon és a Nyugati tér környékén tapasztalt könnygázfüst jóval irritálóbb volt, mint a televízió székháza előtt bevetett anyag. Egy riporter a már oszladozó felhőbe sétált bele, ami az MTV előtt még elviselhetőnek bizonyult, csütörtök hajnalban viszont komoly fájdalmat okozott.

„Körülbelül két métert haladtunk előre a Stollár Béla utcában, amikor a fotós szeméből ömleni kezdett a könny. A taknyunk csorgott. Levegőt is nehéz volt venni.” – mondta az Index munkatársa. „Az Oktogonnál egészen konkrétan égette a bőrünket, de ott nem belesétáltunk, hanem direktbe kaptuk.” – mondta a tudósító. „A fotóriporter szemébe belement egy darabka, ő reflexszerűen odatette a kezét, amivel bele is dörzsölhette. Fél percig összegörnyedve visított a fájdalomtól. Ezt az ember kikönnyezi. Idővel elmúlik, de fél órával később még simán érezni.”

Hazai termék


Hétfőn még CS volt
Az Index képein jól látszik, hogy a rendőrség egy „Univerzális könnygázgránát” nevű eszközt vetett be, amelyet 2004-ben gyártottak a Nike-Fiocchi balatonfűzfői gyárában. Lublóy Géza, a cég műszaki vezetője közölte, ilyen eszközt csak a rendőrségnek adnak el, és nem árulhatja el, mi van benne. Már a Nike-Fiocchi szájtjának nyitólapja is a titkosságra utal: "Ön egy lőszereket és fegyvereket tartalmazó weboldalt látogatott meg! Amennyiben érdeklődése szakmai jellegű, úgy lépjen be, mert oldalaink csak és kizárólag szakmai célú információkat tartalmaznak. Minden egyéb esetben felkérjük, hogy hagyja el az oldalt."

Az ORFK-nak az ügyben illetékes rendészeti és biztonsági szolgálata, a REBISZ sem nyilatkozik a könnygáz összetételéről. Így pontosan nem tudni, a fokozott hatás a CS nagyobb koncentrációjának, esetleg más vegyi anyagnak tulajdonítható. A világ rendfenntartó szervei a Vietnámban és Irakban bevetett CS mellett két másik anyagot használnak előszeretettel tömegoszlatáshoz: az egyik, a CN fantázianevű klóracetofenon erősen toxikus vegyület, irritálja a száj és az orr nyálkahártyáját, és az egyensúly és a tájékozódási képesség elvesztését is okozhatja. A másik lehetséges anyag, a CR néven ismert dibenz-oxazepin 6-10-szer erősebb a CS-nél, intenzív irritációt és fájdalmat, köhögést, ideiglenes vakságot és pánikrohamot idéz elő.

Az a legvalószínűbb, hogy a CS-t a CN váltotta fel a rendőrség arzenáljában, a Nike-Fiocchi szájtján a rendvédelmi szerveknek árult termékek között ugyanis az "Univerzális könnyfakasztó kézigránát" tölteteként "fekete lőpor, klóracetofenon, CN gáz" szerepel.

A Fodor József Országos Közegészségügyi Központ szájtján található leírás szerint a CN hatóanyagával, a klóracetofenonnal való érintkezés után orvosi ellátást kell igénybe venni, akár belélegezte, akár lenyelte valaki az anyagot, de akkor is javallott orvoshoz menni, ha az anyag a bőrre vagy a szembe került. Bár a CN rákkeltő hatása nem bizonyított ("nem osztályozható emberi rákkeltőként"), a vegyszer tüdővizenyőt okozhat, ezért fontos a vele érintkezésbe kerülőket nyugalomba helyezni és orvosi megfigyelés alatt tartani.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!