Natália
1 °C
7 °C

Különgépen érkezett az első tehén Békésre

2000.07.20. 10:40
Éppen huszonöt éve annak, hogy különgépen megérkezett Ferihegyre a hidasháti termelőszövetkezet első holstein-fríz szarvasmarhája. A tehenészet a második volt az országban, amely a tengerentúlról beszerezhette az intenzív tejtermelő tehenet. A fajta tenyésztői tíz éve egyesületbe tömörültek, és ma már a magyarországi tejtermelő állomány 97 százalékát mondhatja magáénak a tagság.
Egy intenzív tejtermelésű holstein-fríz
Kisebbfajta jubileumot ülhettek minap a Hidasháti termelőszövetkezet békési tehenészetében: éppen negyedszázada annak, hogy Ferihegyen landolt az első intenzív tejtermelésű holstein-fríz szarvasmarha, amely felváltotta a gazdaságban a magyar tarka teheneket. A jeles évfordulóról a Békés Megyei Hírlap szerdai száma tudósított. Akkortájt, 1975-ben ez nagy eseménynek számított a TSZ-ben, hiszen a hídasháti volt a második gazdaság az országban, amely eredeti ,,amerikás" marhát vásárolhatott. A szakemberek ismerték a fajta jó tulajdonságait, mégis, meglepődve fogadták az állatok érkezését: az első szállítmánnyal csont-bőr tehenek érkeztek, szám szerint 194 vemhes üszőt hajtottak le a különjáratú repülőgépről.

A fajtaváltást a tejtermelés növelésének igénye indokolta. Hamarosan be is jött a békésiek számítása, hiszen a felváltani kívánt, évente 5 ezer liter tejet adó magyar tarka állomány teljesítményének kétszeresét hozták a holstein-frízek. Azóta a békési tehenészeti telep állománya meghaladja a 2800-as létszámot, melyből 1360 a tejtermelő szarvasmarha. ,,Naponta 27-28 ezer liter tejet fejünk, az eladott tej szinte kizárólag extra minőségű" - jellemzi a telep teljesítményét a megyei lapnak nyilatkozó Vári Attila kerületvezető. Az ország szarvasmarha-állománya közelíti az egymilliót, Békés megyében található a harmadik legnagyobb állomány.

Az első holstein-fríz tehenek egy állami program keretében 1972-ben érkeztek Magyarországra
Az első holstein-fríz tehenek egy állami program keretében 1972-ben érkeztek Magyarországra - idézi fel a kezdeteket Bognár László, a több mint 900 tagot tömörítő Holstein-fríz Tenyésztők Egyesületének (HFTE) ügyvezető igazgatója. A tagok marhaállománya jelenleg 248 ezerre tehető, ami a magyar tejtermelő tehenek 90 százalékát jelenti. Ezek az állatok adják hazánk tejtermelésének szinte egészét, 1,7 milliárd litert - mondta Bognár. A fajatökéletesítés eredményeképpen ma már számos olyan tehén van hazánkban, amely összesen százezer liter tejet adott eddigi életében.

Az egyesület hajtja végre a hazai holstein-fríz tenyésztési programot, végzi a nemesítést, a genetikai paraméterek javítását. A fajta esetében nagy súlyt fektetnek a küllem szépítésére is. A HFTE küldöttsége idén először vett részt a brüsszeli Agripex kiállításon, amely a fajta kétévente megrendezésre kerülő seregszemléje. A versenyen küllem és más jellemzők szerint értékelik az állatokat. Bognár elmondta, hogy az ötfős magyar csapat szépen helytállt a nemzetközi mezőnyben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?