Különgépen érkezett az első tehén Békésre

2000.07.20. 10:40
Éppen huszonöt éve annak, hogy különgépen megérkezett Ferihegyre a hidasháti termelőszövetkezet első holstein-fríz szarvasmarhája. A tehenészet a második volt az országban, amely a tengerentúlról beszerezhette az intenzív tejtermelő tehenet. A fajta tenyésztői tíz éve egyesületbe tömörültek, és ma már a magyarországi tejtermelő állomány 97 százalékát mondhatja magáénak a tagság.
Egy intenzív tejtermelésű holstein-fríz
Kisebbfajta jubileumot ülhettek minap a Hidasháti termelőszövetkezet békési tehenészetében: éppen negyedszázada annak, hogy Ferihegyen landolt az első intenzív tejtermelésű holstein-fríz szarvasmarha, amely felváltotta a gazdaságban a magyar tarka teheneket. A jeles évfordulóról a Békés Megyei Hírlap szerdai száma tudósított. Akkortájt, 1975-ben ez nagy eseménynek számított a TSZ-ben, hiszen a hídasháti volt a második gazdaság az országban, amely eredeti ,,amerikás" marhát vásárolhatott. A szakemberek ismerték a fajta jó tulajdonságait, mégis, meglepődve fogadták az állatok érkezését: az első szállítmánnyal csont-bőr tehenek érkeztek, szám szerint 194 vemhes üszőt hajtottak le a különjáratú repülőgépről.

A fajtaváltást a tejtermelés növelésének igénye indokolta. Hamarosan be is jött a békésiek számítása, hiszen a felváltani kívánt, évente 5 ezer liter tejet adó magyar tarka állomány teljesítményének kétszeresét hozták a holstein-frízek. Azóta a békési tehenészeti telep állománya meghaladja a 2800-as létszámot, melyből 1360 a tejtermelő szarvasmarha. ,,Naponta 27-28 ezer liter tejet fejünk, az eladott tej szinte kizárólag extra minőségű" - jellemzi a telep teljesítményét a megyei lapnak nyilatkozó Vári Attila kerületvezető. Az ország szarvasmarha-állománya közelíti az egymilliót, Békés megyében található a harmadik legnagyobb állomány.

Az első holstein-fríz tehenek egy állami program keretében 1972-ben érkeztek Magyarországra
Az első holstein-fríz tehenek egy állami program keretében 1972-ben érkeztek Magyarországra - idézi fel a kezdeteket Bognár László, a több mint 900 tagot tömörítő Holstein-fríz Tenyésztők Egyesületének (HFTE) ügyvezető igazgatója. A tagok marhaállománya jelenleg 248 ezerre tehető, ami a magyar tejtermelő tehenek 90 százalékát jelenti. Ezek az állatok adják hazánk tejtermelésének szinte egészét, 1,7 milliárd litert - mondta Bognár. A fajatökéletesítés eredményeképpen ma már számos olyan tehén van hazánkban, amely összesen százezer liter tejet adott eddigi életében.

Az egyesület hajtja végre a hazai holstein-fríz tenyésztési programot, végzi a nemesítést, a genetikai paraméterek javítását. A fajta esetében nagy súlyt fektetnek a küllem szépítésére is. A HFTE küldöttsége idén először vett részt a brüsszeli Agripex kiállításon, amely a fajta kétévente megrendezésre kerülő seregszemléje. A versenyen küllem és más jellemzők szerint értékelik az állatokat. Bognár elmondta, hogy az ötfős magyar csapat szépen helytállt a nemzetközi mezőnyben.  • Hírek
  • Csok