Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Túl sok tejterméket kapnak a csecsemők

2008.09.16. 16:20
A magyar szülők túl korán és túl gyakran adnak 6-12 hónap közötti csecsemőjüknek tejtermékeket, sőt az ajánlások ellenére egy éves kor előtt kétnaponta cukrozott tejdesszerttel etetik gyermeküket.

A Magyar Gyermekorvosok Társasága Cumisüveg és tudomány néven idén indította el felvilágosító kampányát annak érdekében, hogy a magyar édesanyák hiteles információkhoz jussanak csecsemőjük táplálásával kapcsolatban. A társaság 6-12 hónapos csecsemők édesanyja körében tavasszal készített reprezentatív kutatása során azt kutatta, hogy az anyukák tisztában vannak-e azzal, miként járulhatnak hozzá gyermekük helyes táplálásához.

A felmérés szerint a kilenchónaposnál fiatalabb csecsemők 48 százaléka már rendszeresen kap tejterméket, például joghurtot, túrót, sajtot vagy kefirt. A 6-7 hónapos babák 21 százaléka kap natúr joghurtot és 24 százaléka sajtot, holott a natúr tejtermékeket 7 hónapos kortól szabad bevezetni. Szabó László, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke a szervezet sajtótájékozatatóján elmondta, 7-9 hónapos korban csak nagyon kis mennyiségben adhatók tejtermékek, például egy kiskanál natúr joghurt a főzelékhez. A tehéntej és a sajt ebben a korban kerülendő. Önálló ételként csak később, tízhónapos kortól javasolt.

Gyermeküket szívatják

Az elmúlt években javult a szoptatás helyzetének alakulása, egyre több édesanya dönt úgy, hogy gyermekét szoptatni szeretné és a kicsit féléves koráig csak anyatejjel táplálja. Ám az édesanyák fele azt gondolja, hogy amikor már nem áll rendelkezésre elegendő anyatej, ezt tejtermékekkel pótolhatja. A tejtermékek azonban átalakítás nélküli tehéntejből készülnek. A túl korán elkezdett tehéntejes táplálás a csecsemőknél asztmatikus légúti tüneteket, hasmenést, fehérjeallergiát, ekcémát okozhat, továbbá előidézhet felnőttkorban kialakuló betegségeket, például szív- és érrendszeri problémákat is.

Az anyatej pótlására a gyermekorvosok tápszert ajánlanak, hiszen az a babák igényeinek megfelelően átalakított tehéntejből készül - mondta Dezsőfi Antal gyermekgyógyász, gasztroenterológus. Az anyatej, a tápszer, a tehéntej és a kecsketej közel azonos energiatartalmú, de a tehéntejnek és a kecsketejnek jóval magasabb a fehérje- és ásványianyag-tartalma, ami megterheli a csecsemő szervezetét. Ugyanakkor egyik sem tartalmaz élelmi rostot, mint az anyatej vagy a tápszer, amelynek viszont kedvező a hatása.

Ideális táplálékok

A felmérésből az is kiderült, hogy Magyarországon a 6-12 hónapos csecsemők közel fele nem kapja meg az ajánlott mennyiségű tejalapú táplálékot. A gyermekorvosok ajánlása szerint a baba növekedéséhez ebben a korban 5-8 deciliter anyatejre vagy azt pótló tápszerre van szükség. Kajáry Cecília dietetikus arra mutatott rá, hogy a 6-12 hónapos csecsemők még nem igénylik a változatos ízeket. A gyümölcsök, zöldségek só- és cukortartalma egyéves kor alatt bőven elegendő.

A felmérés szerint ennek ellenére az egy évnél fiatalabb babák közel hatvan százaléka kétnaponta kap valamilyen hozzáadott cukrot tartalmazó tejdesszertet, úgy mint túró rudit, túrókrémet, pudingot vagy gyümölcsjoghurtot. A dietetikus szerint a szülők azért adnak ilyen ételeket a kicsiknek, mert szeretnék változatossá tenni étrendjüket, de nem veszik figyelembe, hogy a túl korán bevezetett és gyakran fogyasztott édesség táplálkozási problémák kialakulásához, túlsúlyhoz és extrém esetben cukorbetegséghez vezethet.

A szakértők összeállították az ideális babakosár tartalmát, azokat az élelmiszereket, amelyeket egy kilenchónapos csecsemő fogyaszthat. A kosár tartalmazhat napi 5-8 deciliter anyatejet, hiánya esetén tápszert, továbbá 4-5 fajta gyümölcsöt, 4-5 fajta zöldséget. Héthónapos kortól a kicsik főzelékébe már kerülhet állati eredetű fehérje is, ami lehet például csirkemell. A natúr tejtermékek 7 hónapos kortól fokozatosan bevezethetők, mértékkel adható natúr joghurt, kefir és túró, de főételként csak tízhónapos kor után vezethetők be. Konklúzióként elmondható, hogy az édesanyák kezdjék később a tejtermékek bevezetését és adjanak kevesebbet 6-12 hónapos kisbabájuknak. A tehéntejet és a kecsketejet pedig egy éves kor alatt feltétlenül kerüljék.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!