Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Túl sok tejterméket kapnak a csecsemők

2008.09.16. 16:20
A magyar szülők túl korán és túl gyakran adnak 6-12 hónap közötti csecsemőjüknek tejtermékeket, sőt az ajánlások ellenére egy éves kor előtt kétnaponta cukrozott tejdesszerttel etetik gyermeküket.

A Magyar Gyermekorvosok Társasága Cumisüveg és tudomány néven idén indította el felvilágosító kampányát annak érdekében, hogy a magyar édesanyák hiteles információkhoz jussanak csecsemőjük táplálásával kapcsolatban. A társaság 6-12 hónapos csecsemők édesanyja körében tavasszal készített reprezentatív kutatása során azt kutatta, hogy az anyukák tisztában vannak-e azzal, miként járulhatnak hozzá gyermekük helyes táplálásához.

A felmérés szerint a kilenchónaposnál fiatalabb csecsemők 48 százaléka már rendszeresen kap tejterméket, például joghurtot, túrót, sajtot vagy kefirt. A 6-7 hónapos babák 21 százaléka kap natúr joghurtot és 24 százaléka sajtot, holott a natúr tejtermékeket 7 hónapos kortól szabad bevezetni. Szabó László, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke a szervezet sajtótájékozatatóján elmondta, 7-9 hónapos korban csak nagyon kis mennyiségben adhatók tejtermékek, például egy kiskanál natúr joghurt a főzelékhez. A tehéntej és a sajt ebben a korban kerülendő. Önálló ételként csak később, tízhónapos kortól javasolt.

Gyermeküket szívatják

Az elmúlt években javult a szoptatás helyzetének alakulása, egyre több édesanya dönt úgy, hogy gyermekét szoptatni szeretné és a kicsit féléves koráig csak anyatejjel táplálja. Ám az édesanyák fele azt gondolja, hogy amikor már nem áll rendelkezésre elegendő anyatej, ezt tejtermékekkel pótolhatja. A tejtermékek azonban átalakítás nélküli tehéntejből készülnek. A túl korán elkezdett tehéntejes táplálás a csecsemőknél asztmatikus légúti tüneteket, hasmenést, fehérjeallergiát, ekcémát okozhat, továbbá előidézhet felnőttkorban kialakuló betegségeket, például szív- és érrendszeri problémákat is.

Az anyatej pótlására a gyermekorvosok tápszert ajánlanak, hiszen az a babák igényeinek megfelelően átalakított tehéntejből készül - mondta Dezsőfi Antal gyermekgyógyász, gasztroenterológus. Az anyatej, a tápszer, a tehéntej és a kecsketej közel azonos energiatartalmú, de a tehéntejnek és a kecsketejnek jóval magasabb a fehérje- és ásványianyag-tartalma, ami megterheli a csecsemő szervezetét. Ugyanakkor egyik sem tartalmaz élelmi rostot, mint az anyatej vagy a tápszer, amelynek viszont kedvező a hatása.

Ideális táplálékok

A felmérésből az is kiderült, hogy Magyarországon a 6-12 hónapos csecsemők közel fele nem kapja meg az ajánlott mennyiségű tejalapú táplálékot. A gyermekorvosok ajánlása szerint a baba növekedéséhez ebben a korban 5-8 deciliter anyatejre vagy azt pótló tápszerre van szükség. Kajáry Cecília dietetikus arra mutatott rá, hogy a 6-12 hónapos csecsemők még nem igénylik a változatos ízeket. A gyümölcsök, zöldségek só- és cukortartalma egyéves kor alatt bőven elegendő.

A felmérés szerint ennek ellenére az egy évnél fiatalabb babák közel hatvan százaléka kétnaponta kap valamilyen hozzáadott cukrot tartalmazó tejdesszertet, úgy mint túró rudit, túrókrémet, pudingot vagy gyümölcsjoghurtot. A dietetikus szerint a szülők azért adnak ilyen ételeket a kicsiknek, mert szeretnék változatossá tenni étrendjüket, de nem veszik figyelembe, hogy a túl korán bevezetett és gyakran fogyasztott édesség táplálkozási problémák kialakulásához, túlsúlyhoz és extrém esetben cukorbetegséghez vezethet.

A szakértők összeállították az ideális babakosár tartalmát, azokat az élelmiszereket, amelyeket egy kilenchónapos csecsemő fogyaszthat. A kosár tartalmazhat napi 5-8 deciliter anyatejet, hiánya esetén tápszert, továbbá 4-5 fajta gyümölcsöt, 4-5 fajta zöldséget. Héthónapos kortól a kicsik főzelékébe már kerülhet állati eredetű fehérje is, ami lehet például csirkemell. A natúr tejtermékek 7 hónapos kortól fokozatosan bevezethetők, mértékkel adható natúr joghurt, kefir és túró, de főételként csak tízhónapos kor után vezethetők be. Konklúzióként elmondható, hogy az édesanyák kezdjék később a tejtermékek bevezetését és adjanak kevesebbet 6-12 hónapos kisbabájuknak. A tehéntejet és a kecsketejet pedig egy éves kor alatt feltétlenül kerüljék.