Valér
-1 °C
0 °C

A test melege

2000.10.30. 15:17
A hajóbalesetek és téli kihűléses esetek kezelésére nyújt új kezelési módot egy orosz kutató, aki véleménye szerint megnövelte az emberi test hidegtűrő képességét.
Készítsétek a takarót, hősugárzót, sparheltet, kazánt! - mondja óriási átéléssel Ross doktor, amikor egy-egy hypotermiás beteg kerül a chicagói kórház ambulanciájára, és máris kap a bikázógép vagy valamelyik csinos nővér után. De kései a segítség, hiába a melegítés, a beteg meghalt. A tél közeledtével és a balesetek sokasodásával megszaporodnak a kóros lehűléses esetek. Az orvostudomány a mai napig nem tudott tökéletes módszert kifejleszteni a szerencsétlenül jártak kezelésére, minden esetben félő volt, hogy hiába melegítik fel a pácienst.

Ne várjuk meg míg elkékülünk
A kóros lehűlés következtében leállnak a test életfunkciói. Ha a testhőmérséklet a normális 37 °C-ról leesik, a szervezet sorban leállítja a főbb funkciókat. 30 °C körül megszűnik a reszketés, azaz a szervezet nem termel hőt, a légzés 25 °C hőmérsékleten áll le, a szív 23 °C körül. Amennyiben ez megtörténik, leáll a keringés is. Az újraélesztésnek itt a tétje az agy épsége. A testet egy akár 15 °C-os hőmérsékletről is fel lehet melegíteni úgy, hogy életfunkciói kielégítőek legyenek, de nem kizárt az agysérülés vagy agyhalál veszélye.

A test felmelegítésénél a sejtek újraindítják életfunkcióikat, és amennyiben az agy a keringés megindulása előtt melegszik fel, az agysejtek az oxigénhiány miatt elpusztulhatnak. Ezt kiküszöbölendő fejlesztette ki szérumát Kirill Ivanov profeszor, a szentpétervári Pavlov Intézet kutatója. Tanulmánya szerint az EDTA-nak nevezett vegyület még azelőtt megindítja a vérkeringést, hogy az agy felmelegedett volna.

A vérkeringésben található kalcium mennyisége állandó, és a szervezet folyamatosan alacsony szinten tartja. Ám ha megkezdődik a lehűlés a testnek egyre kevesebb energiája lesz arra, hogy a kalciumszintet szabályozza. A vérben felhalmozódott kalcium kritikus értéket elérve a vér sűrűsödését okozza. A most kifejlesztett vegyület azonban szinte azonnal a kritikus mérték alá csökkenti a vér kalciumtartalmát, így beindítva a keringést jóval a normális testhőmérséklet alatt. A tudós szerint ezzel a vegyülettel kiszélesedett az emberi tűrőképesség alsó határa.

A kísérleti nyulak kiállták a próbát
A szert eddig kizárólag állatokon tesztelték, kísérleti patkányok és nyulak testét hűtötték le, úgy hogy agyuk nagyjából 16 °C-os hőmérsékletű volt. Rövid melegítés után az állatok megkapták az injekciót, melynek hatására reszketni kezdtek, testük újra hőt termelt. Innentől az állatok teste folyamatosan melegedett, a lehűlésnek semmilyen káros hatása nem látszódott rajtuk, míg a szérum nélkül éleszteni próbált társaik elhullottak.

Habár ez nem bizonyíték arra, hogy a szer ugyanilyen hatékony lesz az emberi szervezet esetében is, a feltaláló szeretné kipróbálni, lehetőleg mindenhol, ahol engedik és szükség van rá. Mint nyilatkozta a vegyület kitűnő lehet orvosi és katonai célokra is. A hypotermiás betegek kezelésére csak speciálisan felkészített és megfelelő eszközökkel ellátott kórházakban van lehetőség, és az eszközök sajnos nincsenek ott egy-egy hajóbalesetnél, illetve egy-egy harcban is hasznos lehet, ha a kórosan lehűlt katonák szervezetét egyetlen injekcióval rá lehet venni arra, hogy újra hőt termeljen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!