Olivér
9 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Hét népszerű orvosi tévhit

2007.12.22. 12:48
A világ kevésbé veszélyes hely, mint gondolná. Szabadidejét ivás helyett nyugodtan töltse a félhomályos szobában olvasgatással, és ha csörög, vegye fel mobilját.

A British Medical Journal könnyebb témákat feldolgozó karácsonyi száma összegyűjtötte az orvosi, egészségügyi tanácsokat, amelyeket széles körben terjesztenek az egészségtudatos állampolgárok, női magazinok és édesanyák.

A lap szakértők segítségével állította össze a legelterjedtebb egészségügyi tévhitek listáját.

Napi nyolc pohár vizet kell inni. Az elképzelést nem támasztják alá orvosi érvek. A nyolcpoharas elv már önmagában is furcsa, hiszen a folyadékszükséglet a kortól, a testsúlytól, a fizikai állapottól, a klímától és a mozgás mennyiségétől is függ. Átlagos mennyiségű testmozgás mellett, kiegyenlített klimatikus viszonyok közt egy átlagos testsúlyú felnőttnek egyébként nyolc pohárnál (1,6-2 liter) kevesebbre, egy liter folyadékra van szüksége. Ezt a mennyiséget ráadásul nagyjából a napi táplálék is tartalmazza, tehát még az is elmondható, hogy ivásra ilyen körülmények közt nincs is szükség.

Az ivással kapcsolatos orvosi szabály így annyi, ha szomjas, igyon, ha nem szomjas, ne igyon, csak ha amúgy is inni akar.

A félhomályban olvasás rontja a szemet. A kutatók szerint nincs nagy valószínűsége annak, hogy a szem erőltetése károsítaná a látást. Legfeljebb könnyezés, pislogás, fókuszálási nehézségek léphetnek fel.

A borotválás után erősebb és sűrűbb lesz a szőrzet. A szőr, haj növekedésére nincs hatással a borotválás, vélik a megkérdezett szakértők. A borotválás egyszerűen csak eltűnteti a szőr, haj vékonyodó részét, és így teremt más jelleget.

Ha pulykát eszünk, elálmosodunk. Tény, hogy a pulyka húsa tartalmaz egy triptofánnak nevezett aminosavat, aminek szerepe van az alvás és a hangulat alakításában. De tény az is, hogy ebből ugyanennyit tartalmaz a csirke- vagy marhahús is.

Agyunknak csak tíz százalékát használjuk. Az elmélet 1907-ből származik, de a tudomány jelenlegi állása szerint agyunk egyik része sincs teljes inaktivitás állapotában.

A köröm és a haj a halál után még tovább nő. A tévhit rémregényekből származik. A kutatók szerint a halál után a bőr kiszárad és összeesik, és ez kelti azt a hatást, hogy a haj és köröm hosszabb.

A mobiltelefonok veszélyes interferenciát okoznak a kórházakban. A széleskörű elképzelés ellenére a mobilok nem zavarják az orvosi eszközök működését.

A kutatást Aaron Caroll, az indianapolisi Regenstrief intézet gyermekgyógyásza, és Rachel Vreeman, az indianai egészségügyi egyetem gyermekgyógyásza végezte.