Alulmaradtak a kreacionisták Texasban

2009.01.28. 16:35
Amerikában hagyománynak számít a tudományos tények cáfolása vallásos ideológiával: a tudósok régóta keserves harcot vívnak a kreacionistákkal, akik széles körben terjesztik, hogy az evolúció hazugságaival szemben a Biblia ad valódi válasz az élet kialakulására. Azonban a texasi tankönyvek végre megszabadulhatnak a kreacionista ideológiától.

A tizenöt tagból álló Texasi Oktatási Felügyelet úgy határozott, hogy nem engedi tovább iskolai tankönyvekben támadni az evolúciós elméletet. A kérdéses fejezetek a tudományos teóriák gyengeségeinek megvitatására szólítják fel a diákokat. Mindez azonban csak ürügyül szolgált arra, hogy kreacionisták támadhassák a nekik nem tetsző evolúciós tényeket.

"Az evolúciós elméletek gyengeségeire felhozott indokaik teljesen tudománytalanok" - nyilatkozta Michael Zimmerman, a Butler University oktatója - "így ezeknek az eltávolítása igazi győzelem."

Előzetesen a kreacionista Discovery Institute már elvesztett egy próbapert, ahol azért szálltak harcba, hogy a tudományos órák tananyaga tartalmazza az intelligens tervezés elméletét. Az intelligens tervezés szerint az univerzum összetettsége mindenképpen valamilyen magasabb értelem létére utal.

A Felügyelet legutóbbi ülése feszült hangulatban telt, mivel hat tagja, köztük az elnök is kreacionista, míg hét másik tudományos meggyőződésű. A további két semleges tag tartotta egyensúlyban a szavazásokat.

A legtöbb korábbi esetben a tudományt támogató tagok nyertek a szavazásokon, bár néhány alkalommal a kreacionistáknak sikerült átcsúszniuk módosító indítványokon, kihasználva hogy egyes tagok - a tudományos magyarázatokra várva - tartózkodtak.

A két legfontosabb célt elérték

Az oktatási anyag módosításának a legnagyobb vívmánya, hogy az eddigi gyakorlattal szemben nem hagy kétséget a fosszíliák hitelességét illetően. Ez azért fontos, mert a kreacionisták következetesen tagadják az őskövületek hitelességét, illetve szövegeikben csak "feltételezett" maradványoknak nevezik őket.

"Azonban a fosszilis maradványok nem csak feltételezett bizonyítékai az evolúciónak, és nem hamisítványok" - állítja Steven Schafersman paleontológus - "Ha beillesztjük a feltételezett szót, akkor tudománytalanná és bizonytalanná tesszük vele az egész állítást."

A másik nagy eredmény, hogy elvetették a teremtéspártiak által kezdeményezett méltánytalan vitát arról, hogy minden élet az evolúció során alakult-e ki. "Az ilyen fajta hozzáállás tudománytalan és teljes mértékben elfogadhatatlan" - jelentette ki Schafersman - "Ezek az elméletek 130 éve minden biológus által elfogadottak. A bizonygatásuk nem feladata a mai tudósoknak."

A bizottság márciusban ül össze, hogy véglegesítse a tankönyvek szövegét. Ha ez megtörténik, akkor a texasi tankönyvek tíz év után megszabadulhatnak a tudományellenes magyarázatoktól. Viszont ha ezt nem sikerül elérni, akkor félő, hogy a kreacionista ideológiával átitatott oktatást más államokra is kiterjesztik.  • Tippek
  • Bankszámla