Franciska, Fanni
-4 °C
7 °C

Világcsúcsot döntött a bonni hullavirág

2003.05.21. 14:39
A bonni egyetem botanikai kertjében ismét virágzik a világ legnagyobb virágjának számító Amorphophallus titanum itt őrzött példánya. A növényfajnak eddig világszerte mindössze 70 virágzását dokumentálták. Az indonéziai Szumátrában őshonos virágot a helyi lakosok dögletes bűze miatt hullavirágnak nevezik.
Az Amorphophallus titanum rügyének csúcsa kedden délután már 261 centiméterre magasodott. Ezzel a jelenleg élő legnagyobb virágnak számított, és csupán 6 centiméter hiányzott ahhoz, hogy lepipálja az eddigi csúcstartót, az 1932-ben New Yorkban megfigyelt példányt.

A szerdán délben végzett mérések szerint a virág magassága elérte a 268 centimétert, így az igen ritka növény bonni példánya a világ legmagasabb virágjává vált.

Kedden itt tartott az óriásvirág
Viszont a rügy még nem bomlott ki, vagyis az óriásvirág ezen vagy a következő héten éri el teljes méretét, és virágzik négy napon keresztül. A rendkívüli jelenséget várhatóan százezrek tekintik meg élőben, és milliók a felállított webkamerán át.

A dinoszauruszok korából származó növény a kontyvirágfélékhez tartozik. Kevés példánya ismert, és ezek közül is ritkaságnak számít, ha az óriásvirág két éves élete során valóban virágot bont.

Ajánlott maszkot viselni

Ha ez mégis bekövetkezik, az élmény az ember szinte valamennyi érzékszervét igénybe veszi. Az érdeklődők nem csak a ritkaságot illető tisztelettel, hanem maszkkal vagy befogott orral közelítik meg a virágot. A megporzásra kész Amorphophallus titanum ugyanis dögletes bűzt áraszt.

Ez a túlélési stratégia Nyugat-Szumátra dzsungeleiben a lehető legjobban bevált. A virág vörhenyes színe és átható szaga állati dögöt imitál, és mágnesként vonzza a bogarakat, legyeket és egyéb rovarokat. Ezek bemásznak a virágba, hogy lerakják petéiket, miközben magukkal sodorják a növény pollenjét, és elvégzik a beporzást. A lerakott lárvák a növény belsejében éhen halnak.

Kincset érnek a magok

Ha sikeres a megtermékenyítés, amit a növényházakban a virág kelyhének felmetszésével és borotvaecsettel próbálnak utánozni, a növényből kinő egy közel kétméteres szár, rajta az élénk színű bogyós termésekkel. Ezekből nyerik ki a botanikusok a továbbszaporításhoz szükséges magvakat.

A bonni intézet már korábban a jelképévé tette a növényt, hiszen a falai között ez már a nyolcadik virágzás lesz. Legelőször 1937-ben, legutóbb pedig 2000-ben tapasztalhatták meg a kert látogatói a virág jellegzetes szagát.

A bogyós termések
A botanikai kertben legutoljára 2000 júliusában virágzott az Amorphophallus titanum, akkor néhány centiméterrel alulmúlva a világrekordot. A föld alatti gumó ekkor 36 kilogrammos volt. Még ugyanebben az évben kinőtt belőle egy kereken négy méterre magasodó levél, amely tavaly ősszel elszáradt.

Jót tett az átültetés

2003 januárjában átültették a gumót, ekkor rekordnak számító 78 kilogrammos súlyt jegyeztek fel. A föld felszínét április 14-én törte át egy új rügy, és azóta hihetetlen, napi 10 centiméteres sebességgel növekszik.

A mintegy 1,5 méteres összetett virágzat május utolsó hetében bomolhat ki. A bonni egyetem bejelentette, hogy látogatók várható rohamára tekintettel a virágzás napján éjjel 11-ig, a következő napon pedig este 8 óráig tart nyitva a botanikai kert.