Jolán, Vid
13 °C
27 °C

A tavalyi volt a legmelegebb év a Földön

2006.01.25. 15:30
A NASA kutatása szerint a 19. században indult mérések óta a tavalyi volt a legforróbb év. A gleccserek olvadnak, az üvegházhatás nő.

A 2005-ös év volt eddig a legmelegebb a Földön, legalábbis a tizenkilencedik század vége, a tudományos módszerekkel történő hőmérsékletmérések kezdete óta - jelentette kedden az amerikai űrügynökség, a NASA.

Világszerte hőhullám

Különösen az északi-sarki övezetben emelkedett a hőmérséklet, ahol a gleccserek olvadásának felgyorsulását is megfigyelték - adta hírül az elemzéseket végző Goddard Institute, a NASA űrkutatásért felelős vállalata.

Tavaly nyáron június végére kétszázötven fölé emelkedett az akkor már hat hete tartó hőhullám áldozatainak a száma Indiában. Volt olyan nap, amikor 75 ember halt meg kiszáradás vagy hőguta miatt. Nem hivatalos adatok szerint a hőhullám áldozatainak száma június végére elérte a 370-et. India középső és északi részének egyes vidékein 47 Celsius-fokos hőséget mértek. Orissza állam Angul körzetében helyenként az 50 fokot is meghaladta a forróság. A hőhullámot az esősévszak késése okozta.

A rekordmelegnek és az ózonszennyezettség mértékének köszönhetően Franciaország három észak-nyugati megyéjében nemzeti kánikula tervet léptetett életbe szintén júniusban a francia egészségügyi minisztérium.

A normandiai Argentanban 33 fokot mértek, amely 1,4 fokkal meghaladta az 1998-as rekordot, míg Dieppe-ben 32,6 fokot mutattak a hőmérők. Párizs és Lyon környékén is túllépte az ózonszennyezettség az egészségügyi határértéket, ezért a hatóságok kérték az autósokat, hogy ne hajtsanak óránként 30 km-es sebességnél gyorsabban a nagyvárosokban.

Forró Pakisztán, olvadó gleccserek

Szintén tavaly harminc ember halálát okozta Pakisztánban a 48 Celsius-fokot is elérő hőség. A déli Szindh tartományban 12, a keleti Pandzsábban 18 ember halt bele a kánikulába.

Az elviselhetetlen hőhullám miatt sok üzlet csak esténként tartott nyitva. Enyhülést keresve a fiatalok megszállták a szökőkutakat, csatornákat, tavakat és más vizeket. A helyenként 48 Celsius-fokot is elérő hőmérséklettel Pandzsáb volt Pakisztán legforróbb tartománya 2005-ben.

Az elmúlt évtizedben mérték az évszázad öt legmelegebb éves átlaghőmérsékletét, a 2005 előtti rekord 1998-ban volt. Az 1998-as évben a Csendes-óceán keleti medencéje felszíni vízhőmérsékletét, s ezáltal az időjárást alakító légáramlásokat megváltoztató, igen erős El Nino jelentősen megemelte az egész bolygó hőmérsékletét.

"A hőmérséklet emelkedése egybeesik az üvegházhatás és az emberi tevékenység következtében kibocsátott gázok mennyiségének gyors növekedésével. A felmelegedés egyre sürgetőbbé teszi az eszmecseréket az üvegházhatást okozó gázkibocsátás csökkentéséről" - hangsúlyozta a NASA sajtóközleményében.