Judit
2 °C
7 °C

Tonga eladta lakosságának génkészletét

2000.11.27. 15:44
A tongai kormány úgy döntött, hogy eladja lakosságának génkészletét, mégpedig egy ausztrál cégnek kísérletezés céljából. Az Autogen azt szeretné megtudni, hogy pontosan mely gének felelősek a cukorbetegség, a keringési betegségek és a kóros elhízás kialakulásáért.
Tonga földrajzi és történelmi elszigeteltsége miatt nem túlzottan heterogén - szinte kizárólag polinézekből álló - lakossággal rendelkezik, így a tongai génállomány többnyire egységes. A 102.000 lakost számláló szigetországban igen gyakoriak a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a diabetes. Elszigeteltségének köszönhetően a betegségeket okozó géneket könnyebb lesz kiszűrni.

Az ausztrál Autogen a tongai kormány segítségével az egész lakosságra kiterjedő vizsgálatokat folytat, hogy a teljes lakosság kórtörténetét meghatározza. Mivel Tongában elég kezdetleges a betegellátás, ezért a cégnek saját technológiájával, és a költségeket részben vállalva kell elvégeznie a szükséges vizsgálatokat, amelyek később a szigetország hasznára válhatnak.

A nagyszabású kezdeményezés másik előnye lehet mindkét fél számára, ha meglelik a szükséges gyógymódokat a betegségek gyógyítására. Két fél közötti megállapodás egyik része éppen a profit megosztásáról szól, amennyiben ugyanis az Autogennek sikerül gyógymódokat találnia a betegségekre, úgy Tonga olcsóbban juthat majd a gyógyszerekhez.

Izland kontra Autogen
A tongaihoz hasonló megállapodás született az izlandi kormány és a deCODE nevű cég között is az elmúlt évben, melynek tapasztalatait az Autogen most felhasználja: A problémák főleg jogi természetűek voltak, mivel az izlandi lakosok a személyiségi jogaik megsértésének vélték, hogy a kormány kiszolgáltatja egészségügyi adataikat egy magáncégnek. A problémát ott is az önkéntesség bevezetésével orvosolták, az Autogen azonban már nem követte el ugyanazt a hibát.
A felmérés további előnye, hogy a tongai kormányzat ilyen módon szinte ingyen kap egy felmérést lakosságának egészségügyi állapotáról, melynek függvényében hozhatja meg döntéseit az elkövetkező években.

Természetesen a személyiségi jogokat itt is tisztában tartják, illetve e kísérletben való részvétel sem kötelező érvényű, kizárólag önkénteseket vizsgálnak meg, és csak az ő adataik fognak a központi adatbázisba kerülni.

A dolog hátulütője, hogy egyes populációgenetikusok szerint a vizsgálatok eredményét nem, vagy csak kis mértékben lehet az egész emberiségre kiterjeszteni. Az elzárt kisebb populációk génkészlete ugyanis tartalmazhat olyan információkat, amelyek az egész fajban nem jelennek meg, illetve előfordulhat, hogy egyes gének csak bizonyos körülmények között fejtik ki hatásukat. Ilyen körülmények lehetnek a földrajzi helyzet, az éghajlat - mondják.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?