Vilhelmina
10 °C
21 °C

Feltérképezik a római katakombákat

2009.02.13. 08:39 Módosítva: 2009.02.13. 08:40
Osztrák régészek Róma katakombáinak titkait szeretnék feltárni egy új lézeres térképkészítő eszközzel. A szkenner segítségével a felszínről alkotható meg a földalatti járatok háromdimenziós modellje.

Róma alatt körülbelül 40 katakombarendszer húzódik. A puha vulkanikus kőzetben vájt labirintusok építése az időszámításunk utáni 2. században kezdődött, és a keresztények titkos temetkezési helyéül szolgált, később istentiszteleteket tartottak itt. Némely katakomba akár négyszintes is lehet, a tudósok szerint pedig lehetnek olyan labirintusok is, amelyeket még fel sem fedeztek. A szkennert osztrák kutatók fejlesztették ki Norbert Zimmermann, a bécsi tudományos akadémia régészének irányítása alatt.

Hároméves munka eredményeként a csoport elkészítette a legrégebbi és legkiterjedtebb római földalatti járatrendszer, a 15 kilométeres Domitilla-katakomba háromdimenziós modelljét, ennek köszönhetően a régészek teljes mértékben áttekinthetik az ősi labirintust. A szkenner által szolgáltatott adatokat ötvözték a katakombában készített korábbi felvételekkel. "Négyszáz éve van tudomásunk a katakombákról, ám soha nem készültek pontos térképek" - nyilatkozta Norbert Zimmermann.

A háromdimenziós modell segítségével a szakemberek nem csupán bebarangolhatják a virtuális labirintust, hanem megvizsgálhatják a temetkezéseket és a falfestményeket is, amelyek a földalatti járatok sűrű homályába vesznek. A projekt 2011-ig tartó következő szakaszában a kutatók pontosan számba akarják venni az egyéni temetkezéseket, valamint dokumentálni szeretnék a sírfestményeket, amelyeket eddig még nem vetettek alá tudományos vizsgálatnak. Norbert Zimmermann reményei szerint a fogadalmi feliratok új elemekkel gazdagítják a korabeli társadalomról szerzett ismereteiket.