Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Több száz éves tudományos cikkek a neten

2009.11.30. 12:30 Módosítva: 2009-11-30 12:31:14
A brit Királyi Társaság történelmi jelentőségű publikációi közül több tucat elérhető az interneten hétfőtől.

A brit tudományos akadémia 2010-ben ünnepli alapításának 350. évfordulóját, ebből az alkalomból egy időszalagon elhelyezve számos történelmi jelentőségű publikációját hozta nyilvánosságra online változatban most indított portálján.

Az időszalag egy 1666-os állati vérátömlesztéssel, valamint 1667-ből kutyalélegeztetéssel indul. A következő évszázadból, 1752-ből idézi Benjamin Franklin tanulmányát, amelyben elsőként vetette fel, hogy a villámlás elektromosság, nem pedig természetfölötti erő. 1763-ban számolt be Edward Stone a fűzfakéreg lázcsillapító hatásáról, ez lehetett a belőle kinyerhető szalicilsav, vagyis az aszpirin felfedezésének előzménye.

Pár évvel későbbről, 1770-ből származnak Barrington megfigyelései és feljegyzései a Londonban koncertező nyolcéves Mozartról. A tudós számára az ifjú zseniről az is bebizonyosodott, hogy ugyanolyan játékos és szétszórt, mint bármely kortársa. Több másik mellett található dokumentum a fényképezés kialakulásáról is a XIX. századból, és Stephen Hawking társszerzőségével készült dolgozat a fekete lyukakról a XX. századból.

A weboldalt tudósok mellett tudománykommunikátorok és történészek állították össze, az időszalagon a fontos történelmi események is megjelennek eredeti képekkel illusztrálva. A dokumentumokat a Royal Society lapjában az alapítás óta megjelent mintegy 60 ezer közleményből választották ki. Olvasható az eredeti dolgozatok másolata, valamint tömörebb, értelmező összefoglalása is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?