Ferenc
10 °C
29 °C

Közzéteszik Tutanhamon DNS-vizsgálatának eredményeit

2010.02.01. 13:25
Tutanhamon genetikai és CT-vizsgálatának eredményeit február 17-én hozza nyilvánosságra az egyiptomi legfelsőbb régészeti hatóság.

Tutanhamon a XVIII. dinasztia egyik utolsó fáraója volt, aki abban a zűrzavaros időszakban uralkodott a Nílus-menti birodalomban, amikor az ország a monoteista vallásról visszatért Egyiptom ősi isteneihez. A DNS-vizsgálatot azért kezdeményezték, hogy választ kapjanak az ifjú fáraó származását övező rejtélyre. Ennek jegyében a teszt eredményeit összevetik Tutanhamon nagyapjának tartott III. Amenhotep genetikai vizsgálatának adataival, és az eredményt közzéteszik – jelentette be Záhi Havvász, Egyiptom régészeti vezetője.

A kutatás része annak a nagyszabású programnak, amelynek keretében múmiák százait vetik alá genetikai vizsgálatnak, hogy meghatározzák kilétüket és rokoni kapcsolataikat. A projekt segíthet feltérképezni Tutanhamon családját, amelyet számos titok övez. Így nem lehet biztosan tudni, hogy kik is voltak a fiatal fáraó szülei. A szakértők közül sokan azt feltételezik, hogy Ehnaton, a XVIII. dinasztia eretnek fáraója lehetett az apja, aki csaknem három és fél évezrede megkísérelte bevezetni az egyistenhitet Egyiptomban. Anyja Ehnaton egyik felesége, Kija királyné lehetett. Mások viszont úgy vélik, hogy egy kevéssé ismert fáraó fia, aki Ehnatont követte az egyiptomi trónon.

Havvász nagyszabású genetikai programot hirdetett meg, amelynek keretébent egyebek közt megvizsgálják a királyi múmiákat, valamint a kairói Egyiptomi Múzeumban őrzött kéttucatnyi ismeretlen személyazonosságú múmiát is. A főrégész meggyőződése szerint a vizsgálat kiderítheti, hogy a kiállított királyi múmiák némelyike valójában nem is azoknak az uralkodóknak a földi maradványai, akiknek tulajdonítják őket. Az egyik legfőbb cél megtalálni Ehnaton feleségének, a legendás szépségű Nofertiti (Nefertiti) múmiáját.

Havvász hosszú időn át ellenezte, hogy külföldi szakemberek végezzék el az egyiptomi múmiák DNS-vizsgálatát, és csupán a közelmúltban engedélyezte a programot azzal a feltétellel, hogy a tesztelést kizárólag egyiptomi genetikusokra bízzák. A vizsgálatok elvégzésére a kairói múzeumban 5 millió dolláros (977 millió forintos) költséggel a DNS-laboratóriumot hoztak létre.

A legfelsőbb régészeti hatóság vezetője azt is bejelentette, hogy hamarosan robotot küldenek Kheopsz piramisába, hogy felfedezzék az építmény titkos járatait. 2002 szeptemberében a National Geographic robotja, amelyet a szellőzőjáratok feltérképezésére irányítottak a piramis belsejébe, rézkilinccsel ellátott titkos ajtókat fedezett fel.