Gizella
9 °C
15 °C

Megtalálták egy elfeledett második világháborús csata nyomait

2010.06.10. 16:50
Egy ausztrál hegymászó bukkant rá Pápua Új-Guineában a dzsungel mélyén az elveszett Eora Creek-i csata nyomaira. Ez az összecsapás az ausztrál és a japán erők között 1942-ben a legfontosabb csaták egyike volt, ami Új-Guinea szigetének sorsát eldöntötte. Az ausztrálok nyertek, így a japánok nem tudták elfoglalni a sziget fővárosát, ahonnan megindíthatták volna az inváziót Ausztrália ellen.

A csatateret azonban pár év alatt benőtte az őserdő, és mivel a helyi bennszülöttek babonásan féltek a harcban elesettek szellemeitől, és messzire elkerülték az egykori csatateret, pár év múlva már senki sem tudta, pontosan hol is zajlott a csata, ahol 100 ausztrál katona esett el, és közel 200 sebesült meg. Bár a japán áldozatok számáról nincsenek adatok, valószínűleg ez volt a legvéresebb csata az új-guineai fronton.

A csatateret több éves térképészeti és levéltári kutatás után Brian Freeman, veterán katona találta meg. A helyszínen 68 év elteltével érintetlen volt minden, ahogy a japán visszavonulás után ottmaradt: eldobált fegyverek, lőszer, elhagyott géppuskafészek, a japánok harctéri kórháza, sőt még még néhány halott japán katona is, sisakban, egyenruhában.

eora

Ez a második világháború egyetlen olyan harctere, amit nem érintett emberi kéz a háború óta, és minden pontosan ugyanott, ugyanúgy van, ahogy közel 70 éve hagyták.

Mint kiderült, a csatatér egészen közel feküdt a Kokoda Trail nevű, 98 kilométer hosszú hegymászóösvénytől, amin minden évben ausztrálok ezrei zarándokolnak végig, hogy így emlékezzenek a világháborúban elesett katonáikra.