Gyöngyi
4 °C
14 °C

Nagy-Britannia legrégebbi lakóépületét tárták fel

2010.08.11. 19:11
A lakóház 6000 évvel megelőzi Stonehenge-t, abban az időben épült, amikor a brit szigeteket földnyelv kötötte össze a kontinenssel, s ötszáz, de akár ezer évvel is idősebb lehet, mint az az észak-angliai Howick-ban feltárt épület, amelyet a brit szigetek legrégebbi otthonaként tartottak eddig számon.

A feltárás Scarborough közelében, a Kr.e. 9000-ből származó mezolitikumi Star Carr régészeti lelőhelyen folyik, amelyet 1947-ben fedeztek fel, ám az ásatásokat mindössze két éve kezdtek meg a Yorki és a Manchesteri Egyetem régészei.

A kerek, zsúpfedeles, 2,5 méter átmérőjű cölöpház egy ősi tó partján állt. Az épület 200-500 éven keresztül volt lakott, s közelében vélhetően hasonló házak sorakoztak. "Ez egy szenzációs felfedezés, segítségével megismerhetjük, hogy miként élhettek a korabeli emberek" - magyarázta Nicky Milner, a Yorki Egyetem régésze.

Chantal Coneller, a Manchesteri Egyetem régésze szerint a lelet új megvilágításba helyezi az első brit lakosok életmódját, akik az utolsó jégkorszak után érkeztek. "Azt tételeztük fel, hogy ez a népesség folyamatosan vándorolt, s kevés tárgyi emléket hagyott hátra. Mostantól tudjuk, hogy nagy építményeket hoztak létre és kötődtek bizonyos területekhez" - emelte ki Chantal Coneller.

Az archeológusok feltártak egy 11 ezer éves fatörzset is, amelyen mindmáig megőrződött a fakéreg. Megtalálták egy tóparti, gerendákból ácsolt móló nyomait is - a szakemberek szerint ez lehet az európai ácsmesterség legkorábbi tárgyi emléke.

A helyszínen több lelet került elő, így evezőtöredék, nyílhegyek és szarvas-koponyák, amelyek alapján következtetni lehet a korabeli lakosság életmódjára. A szakemberek szerint háziasított kutyáik voltak, szarvasra, vadkanra, jávorantilopra vadásztak, alkalomadtán halásztak, s olyan szertartásaik voltak, amelyek során állati koponyából kiképzett fejdíszeket viseltek.