2012-től bezárják Tutanhamon sírkamráját

2011.01.19. 17:05
Tutanhamon fáraó végső nyughelyét a jövő évtől a tervek szerint nem látogathatják a turisták, ehelyett a Királyok völgyében létesítendő hasonmás sírkamrát tekinthetik meg.

Tutanhamon, a XVIII. dinasztia 12. fáraója Kr.e. 1333 és 1324 között uralkodott a Nílus menti birodalomban. Nyolc-kilenc éves korában került a trónra Tutanhaton néven. Uralkodásának második évében, a megváltozott belpolitikai helyzetben, az úgynevezett Amarna-kor végét jelző gesztussal nevét Tutanhamonra változtatta, udvara pedig Ahet-Aton (El-Amarna) városából visszaköltözött Thébába.

Uralkodásának kevés további eseménye ismert, fiatal kora miatt tényleges hatalma nem volt. Építményeit az utódok kisajátították, neve kimaradt a későbbi királylistákból. A Királyok Völgyében épült sírját (KV62), amely elkerülte az utódok és a sírrablók figyelmét, Howard Carter brit régész Lord Carnarvon támogatásával 1922. november 4-én fedezte fel.

Kilenc évtizeddel Tutanhamon végső nyughelyének felfedezése után a sírkamra egyre rosszabb állapotba kerül, a csodálatos falfestményeket rejtélyes barna foltok lepték el. A folyamat az utóbbi harminc évben gyorsult fel a látogatóknak köszönhetően.

Nincs más választásunk, a sírkamra bezárása az egyetlen lehetőség, hogy megóvjuk - nyilatkozta Záhi Havvász, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács főtitkára. A látogatók lehelete, izzadsága miatt megnőtt a páratartalom a sírkamrában, de károsítja a falfestményeket a vakuk villogása is.

Ha nem építjük meg a Replikák Völgyét, az eredeti sírkamra kevesebb, mint egy évszázad alatt megsemmisül. Ez történelmi katasztrófa lesz - hangsúlyozta Egyiptom főrégésze. Tutanhamon hasonmás sírkamráját 2011 végéig kellene kialakítani. A Legfelsőbb Régészeti Tanács magánszponzorok révén igyekszik biztosítani a terv kivitelezéséhez szükséges 10 millió dollárt (több mint kétmilliárd forintot).  • Tippek
  • Bankszámla