János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elveszett római erődöt találtak Németországban

2011.10.28. 17:17

Több mint egy évszázadnyi kutatás után találták meg Németországban azt a római erődöt, amely az időszámításunk előtti első században védte a legionáriusokat a germán törzsek támadásaitól.

1890-ben egy német kisváros, Olfen környékén egy római bronzsisakot találtak, ez irányította a régészek figyelmét a térségre. Ám csak idén nyáron kerültek napvilágra római cserépedény-töredékek, ruhakapcsok, pénzérmék és egyéb leletek. Ezek nyomán készítettek légi felvételeket a térségről, amelyek kimutatták az egykori véderőműveket – írja a Daily Telegraph és a Local online kiadásában.

„A mai Olfen stratégiailag volt nagyon fontos a legionáriusoknak Augustus császár Germánia ellen indított hadjárata idején" – kommentálta a felfedezést  Michael Rind vezető régész. A római katonaság i.e. 11 és i.e. 7 között állomásozott itt. Ez Nero Claudius Drusus (i.e. 38 – i.e. 9) római hadvezér, Augustus császár mostohafia seregeinek egyik fontos bázisa volt. Az erődítmény méretéből ítélve ezer fő állomásozhatott itt, akik biztosították a Lippe-folyón való átkelést és így más római katonai létesítmények ellátását.

„Kétezer éven át háborítatlan helyszínről van szó, ez abszolút ritkaság. A feltárások akár több évtizedet is igénybe vesznek" – vélekedett Michael Rind.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!