Először mutatják be a vatikáni archívum kincseit

2012.03.01. 17:42

Először tárják a látogatók elé a vatikáni archívum kincseit, köztük Galilei perének dokumentumait és a Luther Márton kiátkozásáról szóló iratot a római Capitolium múzeumban. A Lux in Arcana című kiállításon VIII. Henrik levele is szerepel, amelyben az angol király Aragóniai Katalinnal kötött házasságának megsemmisítését kérte a pápától. A szervezők szerint a tárlat egyedülálló lehetőséget nyújt a Vatikán felbecsülhetetlen értékű gyűjteményéből származó szigorúan őrzött történelmi dokumentumok megtekintésére.

„A történelemben ez az első és feltehetően az egyetlen alkalom, hogy a dokumentumok kikerültek Vatikánváros falai közül" – fogalmaztak közleményükben a kiállítás szervezői. A száz eredeti dokumentumot felvonultató kiállítás a vatikáni titkos archívum létrehozásának négyszázadik évfordulója előtt tiszteleg. A titkos archívum elnevezés a pápák személyes archívumát fedi. A gyűjteményt V. Pál pápa alapozta meg.

A kiállítást a Vatikán államtitkárságának vezetője, Tarcisio Bertone bíboros nyitotta meg Gianfranco Ravasi, a pápai állam kulturális minisztere, Gianni Alemanno, Róma polgármestere és Lorenzo Ornaghi olasz kulturális miniszter jelenlétében. Bertone elmondta: őt legjobban a második világháború idején a XII. Pius pápával kapcsolatban született dokumentumok történelmi igazsága döbbentette meg. A pápát zsidó szervezetek azzal vádolták, hogy a háború alatt nem tett eleget a zsidóüldözés ellen.

A kiállításon látható Francesco Borongini-Duca pápai megbízott jelentése is, amelyben 1941-ben hét olasz internáló táborról számol be segítséget kérve a foglyok számára. Sergio Pagano, a vatikáni archívumok vezetője egy sajtóértekezleten az ígérte, egy-két éven belül kutathatóvá teszik a XII. Pius pápasága alatt született dokumentumokat. Ám hozzátette, hogy a végső döntés a pápa kezében van. Mint megemlítette, az archívum megnyitását XVI. Benedek pápa is szorgalmazza, hogy lecsendesítse a XII. Pius pápával kapcsolatos disszonáns hangokat.

A kiállítás kincsei között szerepelnek Michelangelo levelei a Szent Péter Bazilika építéséről, és VI. Sándor pápa 15. századi rendelete, amely Kolumbusz Kristóf felfedezése után felosztotta az Újvilágot Spanyolország és Portugália között.  • Hírek
  • Hírek