Szilárda
2 °C
6 °C
Index - In English In English Eng

Római üveggyöngyöket találtak egy ókori japán sírban

2012.06.22. 16:24

Római üveggyöngyöket találtak egy ókori japán sírban. Az 5. századi temetkezést egy Kiotóhoz közeli városban, Nagaokában tárták fel. A sírban három, 5 milliméter átmérőjű, a közepükön átfúrt üveggyöngyöt találtak. A vizsgálatok során kiderült, hogy a világossárga gyöngyöket nátrium-karbonát felhasználásával készítették, és még felfedezhetők rajtuk az aranyozás nyomai.

A Narai Kulturális Örökségvédelmi Kutatóintézet szakemberei szerint a gyöngyöket rétegezési technikával készítették. A mesterek az üvegtárgyakat rétegenként építették fel, amelyek közé néha aranylemezkéket is becsempésztek. A felhasznált alapanyagok, valamint az eljárás alapján az ékszert római üvegfúvómesterek készíthették az 1-4. században.

„A legrégebbi rétegezett technikával készült üvegtárgyak közé tartoznak, amelyek eddig Japánban előkerültek" – mondta el Tamura Tomomi, az intézet kutatója. Az ékszerek, amelyek tízezer kilométerre kerültek Itáliától, újabb adalékkal szolgálnak arra nézve, hogy milyen messzire terjedt a Római Birodalom befolyása. További vizsgálatokat igényel, hogyan kerültek az ékszerek Japánba.