Botond, Mózes
10 °C
20 °C

Kétezer éves hadsereget tárnak fel Dániában

2012.08.15. 18:10

Valóságos csontvázhadsereget tárnak fel Dániában, Jylland-félsziget keleti részének lápvidékén, ahol betört koponyák, súlyos sérülésekről valló csontok és rengeteg fegyver került napvilágra, a drámai eseményekre Krisztus születése táján került sor – írja a ScienceDaily tudományos hírportál.

Az Alken Enge régészeti helyszínt az 1950-es években fedezték fel, amikor a tőzegmocsárból félszáz koponya került elő, rendszeres feltárások azonban mostanáig nem folytak a területen. A nagyszabású ásatások július elején kezdődtek, a munkában az Aarhusi Egyetem régészei és geológusai vesznek részt.

Mads Kähler Holst projektmenedzser, az Aarhusi Egyetem professzora szerint egy nagy hadsereget mészároltak itt le, több száz harcos földi maradványait rejti a lápos terület a Mosso-tó közelében. Az idei ásatási szezon során igyekeztek a lehető legtöbb csontmaradványt kiemelni, ezek vizsgálatával remélnek fényt deríteni arra, hogy kik voltak és honnan érkeztek a harcosok.

Ejvind Hertz ásatásvezető régész ismertetése szerint a lelőhely igen nagy, területe meghaladja a 40 hektárt, így valószínűleg nem tárják fel az egészet. Ehelyett a helyszín különböző részein kisebb területeket tárnak fel, hogy rekonstruálják a tragikus eseményeket. A helyszínen geológusok is dolgoznak, akik azt vizsgálják, hogy az elmúlt kétezer év során miként változott a talajvíz szintje, hogyan mocsarasodott el a terület.