11:00, November 28.
Kamerun 3
Szerbia 3
al-Dzsanúb Stadion G csoport
14:00, November 28.
Koreai Köztársaság 2
Ghána 3
Education City Stadion H csoport
17:00, November 28.
Brazília 1
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, November 28.
Portugália 0
Uruguay 0

Brutálisan végezték ki III. Richárdot

2013.02.04. 23:16

Új részletek derültek ki az év régészeti szenzációjának számító brit felfedezésről, III. Richárd angol király maradványainak megtalálásáról. Az 1400-as évek végén uralkodó király alakját Shakespeare dráméi tették hírhedtté, és a történészek között máig vitatott téma, hogy hogyan halt meg, és ha megölték, ki tette. A király maradványait tavaly ősszel találták meg egy leicesteri parkoló aszfaltja alatt, ahol az 1700-as évekig egy apátság állt. A DNS-teszt most hozott megdönthetetlen bizonyítékot arra, hogy valóban III. Richárd holttestét találták meg.

A University of Leicester archeológusai részletesen is beszámoltak arról, milyen állapotban találták meg a királyi csontvázat. A királlyal kegyetlenül bántak el gyilkosai, a régészek tíz olyan sérülés nyomait fedezték fel, amelyet a csontváz több mint 500 éven át megőrzött. Richárd testhelyzetéből, az egymáshoz közel, természetellenes pózban tartott kezekből arra következtettek, hogy összekötözött csuklóval temették el. A csontváz egyik lába hiányzik, ám azt a vizsgálatok szerint a valamikor a halála, és a temetése után távolították el. Az archeológusok szerint az uralkodó halálát a tarkójára mért két ütés okozhatta, az egyik, valószínűleg alabárdtól származó seb a koponyája egy darabját is szétroncsolta.

További sebeket találtak az arccsontokon és a bordákon. A kutatás eredményeit részletező tanulmány megemlíti azt is, hogy a király maradványain számos "megalázó sérülés" nyomait fedezték fel, ezek közül egyet részleteztek, a király fenekének jobb oldalába szúrt kard vagy tőr nyomát. Az efféle kínzás a középkorban nem volt ritka, előfordult az is, hogy a testet azután gyalázták így meg, hogy az áldozat már halott volt, és levették róla a páncélt.  • Hírek
  • Bankszámla