Vencel
13 °C
23 °C

Az agyaghadseregnél is régebbi vértet találtak

2013.03.11. 15:27

Háromezer éves bronzvért darabjait találták meg Kína északnyugati Sanhszi tartományában. Régészek szerint ez az eddig feltárt legrégibb bronzpáncél Kínában.

A lábvért és a felsőtestet védő bronzpáncél darabjait egy, a korai (Nyugati) Csou dinasztiából származó nemes sírjában találták meg a Paocsinál emelkedő Sikusan hegyen. A feltáráson dolgozó régészcsoport vezetője, Liu Csünsö szerint a lelet Kína hadtörténelmének egy kevéssé ismert részére segít fényt deríteni, mivel a Csin dinasztia (Kr.e. 210-206) előtti vértleletek igen ritkák.

A Csin dinasztia idején földbe temetett híres agyaghadsereg páncélzatáról is nagyon keveset lehetett tudni, a most megtalált bronz páncéldarabokat azonban még korábban kovácsolták - mondta a régész.

A feltárt combvért 29 centiméter hosszú, cső formájú, a két mellvértdarab pedig 23,5X10 cm, illetve 40x21 cm méretű. Mindkettőn hornyok biztosítják a lemezek egymáshoz, illetve a vért bőrdarabjaihoz való kapcsolódását.

A sírba előkelő nemest, magas rangú katonát temethettek el, erre utal az is, hogy számos bronzfegyver, bortartó edény és néhány egyéb rituális tárgy is volt mellette. A sírhalmot földművesek fedezték fel tavaly. A feltárás során egy másik sírból a Kínában valaha fellelt legöregebb bor került elő egy edényből.