Illés
17 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Elbontottak egy 2300 éves maja piramist

2013.05.14. 19:53 Módosítva: 2013.05.14. 19:58

Markológépekkel és buldózerekkel bontottak le egy maja piramist Belize-ben, a köveket valószínűleg egy útépítésen fogják felhasználni – adta hírül a CNN. A Noh Mul-ban található ősi templom 2300 éves volt, szakértők szerint a történtek tragikusak és megbocsáthatatlanok.

John Morris, a belize-i Régészeti Intézet munkatársa elmondta: ez a legborzasztóbb dolog, amit az elmúlt 25 évben a belize-i régészszakmában látott. A szakértő szerint a rombolás visszafordíthatatlan, a történtek pedig „hihetetlen tudatlanságról″ tanúskodnak.

belize
Fotó: Jaime Awel / Institute of Archaeology Belize

A szakértő szerint az útépítők biztosan látták, hogy mit bontanak le, mert bár az épületet benőtték a fák, a laikusok számára is egyértelmű volt, hogy mi állt ott. A piramis egy 30 négyzetkilométeres, 40000 fős település központja volt, az időszámításunk előtti 3. században épült kézzel faragott mészkőtéglából.

Pont ez lett a veszte: a mészkövet a helyi utakat felújító vállalkozók is kedvelik, ráadásul a piramis közel esett egy faluhoz, így kevesebb üzemanyag és munkaidő volt innen szállítani az alapanyagot.

A piramis a régészek szerint egyébként olyan volt, mint egy palota: rengeteg különböző funkciójú terem mellett síremlékek is voltak benne. A régészek most átkutatják a törmeléket épségben tárgyakat keresve.

A piramis egyébként magánterületen állt, a régészek ezért a tulajdonost és az útépítő vállalkozót is feljelentették. A Régészeti Intézet igazgatója elmondta: akár 10 évet vagy magas pénzbüntetést is kaphatnak a felelősök. A belize-i törvények szerint minden, a spanyol hódítás előtti időkből való rom állami tulajdonúnak számít és kormányzati védelem alá esik.

A munkát egyébként leállították a régészek tiltakozását követően, az épület azonban már menthetetlen a szakértők szerint. „Legfeljebb elrettentő példának lesz jó″ – foglalta össze sommásan véleményét az igazgató.

Belize-ben több száz maja korból származó piramis található, amelyeknek csak a töredékét tárták fel a régészek, és lett belőlük turistalátványosság. Mivel a nagyrészt dzsungel borította országban egyébként nehézkes az alapanyagok beszerzése és a helyszínre szállítása a nagyobb szabású építkezéseknél, az utóbbi években egyre több felbecsülhetetlen értékű műemlék esik a Nohmul-piramishoz hasonlóan építőmunkások áldozatává.