Máté, Mirella
4 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Rendkívüli őskori lelet a plázaépítésen

2013.07.10. 17:26

Különleges sírt fedeztek fel francia régészek a Marseille közelében fekvő Cuges-les-Pins-ben, a 14 ezer éves sír az első franciaországi lelet ebből a korszakból. Vincent Mourre régész, őskor szakértő, a sír felfedezője szerint eddig csak harminc ilyen sírt ismertek, gyakorlatilag mindegyik olaszországi barlangokban vagy menedékekben található.

Ez az első szabadtéri sír – mondta a régész, aki 2011 szeptemberében, az INRAP nevű francia állami régészeti szervezet által egy építendő bevásárlóközpont helyén végzett megelőző feltárás utolsó napjaiban talált egy koponyadarabot. Az épigravetti kultúra korából származó sír korát az Olaszországban és Franciaország délkeleti részén korábban talált tárgyakkal való hasonlatosság alapján állapították meg.

A sírban talált csontvázat, így a tökéletesen ép fogsorú koponyát csipeszekkel és fogászati műszerekkel emelték ki. A maradványokat laboratóriumban vizsgálják, egyebek mellett radiokarbonos kormeghatározást végeznek rajtuk, és elemzik az egyes tárgyakon talált okkernyomok összetételét is.

Vincent Mourre szerint a cuges-les-pins-i lelet a megelőző régészet hasznára is jó bizonyíték: az építkezés helyszínét átvizsgáló régészek olyan területeket fedezhetnek fel így, amelyekre spontán módon nem vállalkoztak volna.