Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Mi volt Amerika első fővárosa?

2013.09.13. 16:30
Két és negyed századdal ezelőtt az amerikai alapító atyák kénytelen-kelletlen New Yorkot jelölték ki ideiglenes fővárossá, amíg semleges területen egy új fővárost fel nem építenek. A kompromisszum hosszú viták során született.

Az amerikai függetlenségi háború végét követő néhány évben kellett az alapító atyáknak és követőiknek az egykori gyarmatok helyén egy valódi államot létrehozniuk. Egy rendes országnak pedig fővárosa is van.

A kiválasztás nem ment olyan egyszerűen, hiszen hagyományok híján egyik nagyobb város sem volt egyértelmű jelölt. A függetlenségi harc legtöbb fontos eseménye Philadelphiához kötődött, viszont egy kellemetlen esemény miatt a vezetők mégsem tartották alkalmasnak a főszerepre. A zsoldjukat hiányoló katonák ugyanis 1783-ban blokád alá vették a Függetlenségi Csarnokot, a város kormányzója pedig a Kongresszus követelésére sem volt hajlandó fegyveres erővel szétkergetni őket. Az egykori lázadó képviselők új helyzetükben nem voltak oda az engedetlenségéért, ezért a Kongresszus előbb Princetonba költözött, majd a következő években több más városban is összeült.

A főváros kijelölését az is nehezítette, hogy a honatyák úgy vélték, bármelyik városra is essen a választás, az óriási fejlődésen fog keresztülmenni a következő években, hogy aztán egy nap olyan valódi metropolisz legyen, mint Európa fővárosai. A döntést tehát sokan igyekeztek a maguk államának javára befolyásolni.

Csak egy jelölt maradt

A Kongresszus 225 éve, 1788. szeptember 13-án New Yorkban ült össze, ahol kiírták az év végén megrendezett első elnökválasztást, és ha már ott voltak, a várost jelölték ki ideiglenes fővárosnak is. Itt tette le az esküt 1789-ben az első elnök, George Washington.

New York azonban nem sokáig őrizte meg címét. Ugyan Philadelphia helyzete újra megerősödött, a város a rabszolgaságellenes eszmék fellegvárának számított, miközben az államok többsége legalábbis eltűrte, de inkább támogatta ezt az intézményt. Így aztán 1790-ben az a kompromisszum született, hogy Philadelphia 10 évre ideiglenes főváros lesz, miközben egy államoktól független területen megkezdődik az új főváros építése. New Yorkban 1790 augusztusában ült össze a Kongresszus utoljára.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek