Diána
10 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Négyezer éves erődöt találtak Kínában

2013.11.28. 22:00

Az eddig feltárt legnagyobb újkőkori kínai város négyezer éves erődítményére bukkantak az északnyugat-kínai Sanhszi tartományban. Két négyzet alakú őrtorony maradványai kerültek elő a Senmu megyében fekvő Simao romoknál folyó ásatásokon, írja az MTI.

A tornyok valaha a város erődítményéhez tartoztak. Az egyik torony 18 méter hosszú, 16 méter széles és négy méter magas, a másik kisebb: alig 12 méter hosszú, tíz méter széles és három méter magas. Szu Csou-jung, az intézet helyettes vezetője nagy jelentőségűnek nevezte a felfedezést, szerinte a lelet sokat segíthet az ősi kínai erődítmények régészeti kutatásában.

A Simao romokat 1976-ban fedezték fel, akkor egy kisebb település maradványainak gondolták. Csak tavaly derült ki, hogy a feltárt maradványok egy nagyobb település részei, és a neolit korszak eddigi legnagyobb kínai városa került elő.

Az ásatások során feltárták a városközpontot, valamint a település belső és külső szerkezetét. A külső városrész körül húzódó fal 4,25 négyzetkilométeres területet védett. A régészek szerint a város 4300 éve épült és háromszáz évvel később, a kínai krónikákban feljegyzett első uralkodócsalád, a Hszia dinasztia idején néptelenedett el.