Géza
-12 °C
-4 °C

Virtuálisan megépítettek egy gladiátoriskolát

2014.02.28. 12:38

Egy 2011-ben a mai Ausztria területén feltárt római kori gladiátoriskola virtuálisan rekonstruált mását készítették el régészek – írja az MTI. A gladiátorok kiképzésére szolgáló épületegyüttest Pannonia Superior, azaz Felső-Pannónia székhelyeként működő Carnuntum területén - a mai Bécs és Pozsony között nagyjából félúton - tárták fel három évvel ezelőtt. A mostani rekonstrukciót kifinomult légi- és radarfelvételek segítségével végezték el a kutatók.

A vizsgálatok kimutatták, hogy a Duna partján elhelyezkedő carnuntumi gladiátoriskola méretében felvehette a versenyt a római Colosseum mellett működő hasonló intézménnyel. Az Antiquity című tudományos folyóiratban közzétett eredmények szerint a gladiátoroknak egyéni celláik voltak, és egy kör alakú gyakorló arénában sajátították el a küzdelem fogásait.

73236280 021307520

Becslések szerint mintegy 100 gladiátoriskola létezett a római birodalom területén, de majdnem mind megsemmisült vagy ráépítettek. A Carnuntumban a 19. század végén és a 20. század elején végzett ásatások feltártak egy legionárius erődítményt és egy civil települést is. Megtalálták többek között amfiteátrumok és fürdők, valamint egy diadalív maradványait.