Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Stonehenge valójában egy hatalmas xilofon

2014.03.05. 12:07

Vadabbnál vadabb elméletek születnek Stonehenge-ről, kik építették és miért. Mostanában az izgatja a kutatókat, hogy miért a távoli Wales-ből hozták oda a több tonnás köveket. Most erre is született egy újabb elmélet.

A Royal College of Art in London kutatói szerint azért, mert a kövek olyanok, mint egy történelem előtti xilofonhoz tartoznának. Az elfogadott elmélet szerint a köveket időszámításunk előtt 3000 és 1600 között hozták oda a 320 kilométerre lévő Pembrokeshire-ből, pedig közelebb is voltak megfelelőnek látszó kövek. (Igaz, már ezt az elméletet is kikezdték, állítólag nem pont onnan származnak a kövek, mint eddig hitték, de a lelőhely azért elég távol van Stonehenge-től).

Paul Devereux szerint valami különleges tulajdonsága miatt hozhatták ide a köveket. Nagyon sok mindent vizsgáltak már, de akusztikai vizsgálatokat még nem végeztek egészen mostanáig. Most azt állítják a kutatók, ha kis kőkalapácsokkal ütnek a kőtömbökre, akkor különböző hangot adnak ki, mint apró harangok, gongok és dobok.

Annyira sok különböző hang van jelen egyszerre, hogy akár dallamot is lehet játszani. Ezt egyébként ki is próbálták a kutatók. Elméletük helyességének bizonyításához a tanulmány írói tesztelték az összes kőtömböt .

Tim Darvill, a Bournemouth University régészprofesszora már több száz ásatást végzett Stonehenge környékén. Szerinte a kövek a történelem előtti akusztikus tulajdonságai merőben mások, mint a mostaniak. Nem tudhatjuk biztosra, hogy emiatt hozták ide olyan messziről a köveket.