Jenő
9 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Két napig bárki lehet régész

2014.05.22. 16:40

Május utolsó hétvégéjén rendezik meg a Magyar Régészet Napját. Az ország 19 településén mintegy százötven izgalmas program várja az érdeklődőket, de megnyílik számos, a közönség számára hétköznap nem látogatható régészeti raktár és restaurátorműhely is.

DSC4661(1)
Fotó: FotóFotóBicskei József

A kétnapos rendezvény ideje alatt 27 intézmény (múzeumok, örökségvédelmi intézmények és egyetemi régészeti tanszékek) várják az érdeklődőket. Május 30-án, pénteken elsősorban a gyermek- és iskoláscsoportokat, május 31-én, szombaton pedig a családokat és a felnőtteket várják a szervezők.

Az érdeklődök találnak majd ismeretterjesztő előadásokat, kézműves- és hagyományőrző programokat, régészeti sétát és kerékpártúrát a környék ismert és kevésbé ismert lelőhelyeire, ásatáslátogatásokat. A látogatók megismerkedhetnek a régészettel kapcsolatos társtudományok és szakmák művelőinek munkájával, testközelből láthatják a legmodernebb földmérő technikákat, megtanulhatják a sírfeltárás fortélyait, kipróbálhatják magukat a restaurátorok szerepében, állat- és embercsontokat vizsgálhatnak a kutatók segítségével. A közös filmelemzések résztvevői a legnépszerűbb hollywoodi kosztümös mozik történelmi hitelességéről beszélgetnek majd.

A Magyar Régész Szövetség által kezdeményezett eseménynek külföldön már vannak előzményei. Amerikában minden év októberének harmadik szombatján egy fesztivál keretében ünneplik a régészszakmát (International Archeology Day), Európában pedig évente változó időpontban – az idén július 11-én – kerül sor egy olyan közösségi blogolásra, amely a különböző országokban dolgozó régészek egy napját követi végig ( Day of Archaeology).