Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

70 év után került elő egy fényképezőgép

2014.07.04. 20:30 Módosítva: 2014.07.04. 21:45

Halála után hetven évvel került elő egy második világháborúban harcolt amerikai katona fényképezőgépe. Az ardenneki offenzívában elesett férfi nem sokkal halála előtt készített képeket a géppel – írja az MTI.

A petapixel.com fotós honlap közlése szerint két amerikai hobbifotós Luxemburgban fémdetektorok segítségével kutatott a csata nyomai után. Eközben bukkantak a katona tárgyaira egy gödörben. 

A Chicagóból származó Louis J. Archambeau eltűnését 1944 karácsonyán jelentették, három héttel később pedig megtalálták a holttestét is, fényképezőgépét azonban nem. A hét évtized után előkerült gépben egy részben exponált tekercs volt, amelyet szakértők kielemeztek. Az egykori képeken csalódott arcú amerikai katonák láthatóak, néhány fotón egyszerű felszerelésben a hóban, másokon figyelőállásban. A képek például itt nézhetők meg.

A német hadsereg 1944. december 16-án indította meg utolsó nagy offenzíváját a nyugati fronton, a belgiumi Ardennekben. A második világháború döntő fontosságú hadműveletében amerikai csapatok is részt vettek. A szövetségesek végül öt hét alatt visszaverték a támadást: az utánpótlási nehézségek és a légitámadások miatt a német hadsereg visszavonulásra kényszerült.