Adalbert
13 °C
21 °C

Nyilvánosságra hozták a dezertőr KGB-s jegyzeteit

2014.07.07. 09:11

Több mint húsz évvel azután, hogy 1992-ben Angliába menekült, az Egyesült Királyságban végre nyilvánosságra hozzák a Mitrohin-archívumként ismert jegyzeteket. Hétfőtől lehet megtekinteni az eredeti, orosz nyelven írott dokumentumok másolatait a Cambridge-i Egyetem levéltárában. Eddig a dokumentumokhoz egyedül egy angol történész, Christopher Andrew férhetett hozzá.

A jegyzetek készítője, Vaszilij Mitrohin majdnem harminc évig dolgozott a KGB egyik levéltárában. Ebből az időből évtizedeket töltött azzal, hogy a felettesei engedélye nélkül, kézzel készített másolatokat és jegyzeteket az archívum darabjairól. A feljegyzéseket naponta csempészte ki a levéltárból, és a nyaralója padlója alatt rejtette el. 1991-ben, a Szovjetunió összeömlása után sétált be velük az angol nagykövetségre, egy évvel később már az Egyesült Királyságban élt.

A dokumentumokhoz hozzáférő angol történész 1999-ben publikálta a KGB-archívum másolatának tanulmányozása alapján szerzett tapasztalatait. Elég sokminden kiderült az iratokból, nemcsak a Szovjetunió nyugati kémhadműveleteiről, de a szovjet rendszer működéséről is. A Mitrohin-archívumból derült ki,

  • hogy a szovjet ügynököknek titkos fegyverraktára volt Rómában, és több más akkori NATO-tagországban,
  • hogy a '60-as években a Tribune című angol lapnál egy újságíró a KGB-től kapott iránymutatás alapján írt cikkeket,
  • hogy a KGB milyen kínos részletességgel figyelte meg Karol Wojtylát már a pápává választása előtt is
  • és hogy a  KGB-ben dolgozók nem voltak mindig túl józan emberek. Gorbacsov külön megrótta a KGB-t, mert számára is nyilvánvaló volt, milyen paranoid és torz világkép uralkodik a szovjet titkosszolgálatban.

A dokumentumok feldolgozásakor egyébként külön nehézséget jelenetett, hogy valamennyire még a KGB-archívum közvetlen másolata is megbízhatatlan forrásnak számít. Az FBI szerint például nagyon sok volt benne a szolgálat sikereiről szóló túlzás, amivel a szovjet ügynökök csak a politikusok előtt próbáltak jobb színben feltűnni.

Az archívum tanulmányozása után a NATO-országokban ennek ellenére számos orosz kémet letartóztattak.