A földrengés, amit élőben adott a tévé

2014.10.17. 11:01 Módosítva: 2014.10.17. 11:01

1989 októberében a baseball nem hivatalos klubvilágbajnoki döntője, a World Series régóta (pontosan 33 éve) nem látott izgalmakkal kecsegtette a sportág rajongóit, vagyis gyakorlatilag egész Amerikát. A döntőben ugyanis két szomszédvár csapatai találkoztak: az Oakland Athletics és a San Francisco Giants. A San Franciscó-i öböl és a Szilícium-völgy köré nőtt, gyakorlatilag egyetlen hatalmas, 8 milliós várossá egybeépült metropolisz két csapatának összecsapásainak idejére szinte kiürültek az utcák, mindenki a tévé előtt ülve vagy a helyszínen drukkolt. Mint utóbb kiderült, ennek több ezren az életüket köszönhetik.

A harmadik meccs október 17-re volt kitűzve, a tét nagy volt, mivel az első két találkozót az Oakland nyerte. A meccs kezdete előtt pár perccel, amikor már 62 ezren nézték a Candlestick Parkban a bemelegítést, megmozdult a föld a stadion alatt. Ez nem ritka esemény Kaliforniában, főleg nem a Szent András-törésvonalhoz ennyire közel, ennek megfelelően a közönség hangos üdvrivalgással reagált, a meccset közvetítő ABC tévécsatorna kommentátora pedig azzal a viccel, hogy ilyen erős kezdést még nem látott baseballmeccsen.

Akkor még nem tudták, hogy az 1906-os, az egész várost romba döntő rengés óta a legdurvább kaliforniai földrengést élik át éppen.

 A meccs körüli érdeklődés miatt a 6,9-es erősségű földrengés az első természeti katasztrófa volt, amit a tévé egyenesben közvetített. Egy darabig, mivel a rengés hatására az egész stadionban elment az áram – nagyjából ekkor lett világos mindenki számára, hogy a rengés súlyosabb, mint elsőre hitték. Itt a közvetítés ominózus része, négy és fél percnél jön a rengés:

Élő közvetítés az 1989-es földrengésről (WSG 3)

A földrengésben csodával határos módon mindössze 63-an haltak meg, a sebesültek száma 3500 körül volt. Összehasonlításképpen a Richter-skálán ugyanekkora 2010-es haiti földrengésnek 200 ezer körüli halálos áldozata volt, pedig annak nem egy világváros közvetlen szomszédjában volt az epicentruma. Szakértői elemzések szerint a baseballmeccs volt az életmentő. Egy nagyvárosra lesújtó földrengés tipikusan az utakon, az autósok, a tömegközlekedők között szed sok áldozatot, főleg egy olyan városban, ahol az épületeket földrengésbiztosra építik. A meccs miatt azonban a szokásos kedd délutáni csúcsforgalomhoz képest nagyon kevesen voltak az utakon.

A károk a szerencsésen kevés áldozat ellenére hatalmasak voltak, utólag 5,5-6 milliárd dollárra becsülték a teljes helyreállítási költséget. Egy kétszintes autópálya leomlott, maga alá temetve jó néhány autót, és hasonlóképpen járt a San Francisco-i öblön átívelő négy híd egyike, a Bay Bridge felső szintje. Megrongálódott az oaklandi reptér, és nagyjából 15 ezer lakóépület, illetve üzlethelyiség és irodaház, másfél millió ember maradt áram nélkül.

A rengést szinte törvényszerűen követő tűzvészt (1906-ban a tűz pusztította el San Francisco épületeinek 80 százalékát) viszont sikerült hamar elfojtani, hiába rongálódtak meg elektromos- és gázvezetékek városszerte.

A megismételt meccset, és az 1989-es World Seriest egyébként az Oakland Athletics nyerte.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport