János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szenzációs régészeti leleteket találtak Komáromban

2014.10.20. 16:48

Az ókori Brigetio katonavárosának díszes fürdőkomplexuma és csatornázott, padlófűtéses házai kerültek napvilágra Komáromban – írja az MTI.

Borhy László, az ELTE Régészettudományi Intézetének igazgatója szerint a Római Birodalom 20 ezer városi rangú települése közül 30-ra tehető azok száma, amelyek mellett a császárkorban egy-egy légió állomásozott. A Kr.u. 1-5. században létezett Brigetio tehát a birodalom védelme szempontjából a 30 legfontosabb település közé tartozott. Ezen kívül a légiótábor mellett hatalmas kiterjedésű katonaváros, közelében pedig hasonló méretű polgárváros volt, ilyen szerkezetű településből pedig mindössze tucatnyi hasonló létezett a Római Birodalom területén.

"Korábban a légiótábor szerkezete vált ismertté, az elmúlt 23 ásatási szezonban pedig egyre jobban megismertük a polgárváros struktúráját, gazdagon díszített lakóépületeit és utcahálózatát. A használati tárgyak mellett birodalmi szinten is kiemelkedő jelentőségű művészeti alkotásokat – falfestményeket, kő- és bronzszobrokat – tártunk fel" – mondta Borhy, aki 1992 óta vezeti az ásatásokat a területen.

Az ókori településrendszer jelentős része beépítetlen maradt, ezért összefüggő, jórészt érintetlenül megőrződött épületek rejtőznek a felszín alatt. A közel egy évszázada folyó ásatások azonban eddig együttvéve sem hoztak a felszínre akkora területű, egybefüggő, sűrűn beépített városrészt, mint a mostani.

A leletek közül kiemelkednek a táborban állomásozó légiók pecsétjeivel bélyegzett téglák és tetőcserepek, amelyekből több százat találtak. Bronz pénzérmék, ékszerek és használati tárgyak mellett üveg- és kerámiaedények töredékei kerültek elő. A legnagyobb szenzáció azonban egy hatalmas, legalább 800 négyzetméteres fürdőkomplexum felfedezése, mert Brigetio területéről eddig egyáltalán nem ismertünk fürdőépületet.

A területet a Komárom-Almásfüzitő árvízvédelmi projekt miatti megelőző ásatásokon tárták fel. Eredetileg erre halad volna a megépítendő gát, de az eredmények jelentősége miatt sikerült módosíttatni a nyomvonalát. Így megmaradhat a lelőhely, folytatódhatnak az ásatások.

A leletet hamarosan nyílt nap keretében mutatják be az érdeklődőknek. Eddig csupán a terület 10 százalékát sikerült feltárni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!