György
16 °C
24 °C

Régészeti szenzáció a mumifikálódott apáca

2015.06.03. 09:14

Egy 17. századi nemes hölgy rendkívül jó állapotban lévő maradványára bukkantak a rennes-i jakobinusok kolostorában megelőző régészeti ásatások során – írja az MTI. Az ólomszarkofágba zárt, apácaruhába öltöztetett, 1,45 méteres magas holttest, amelyet 2014 márciusában találtak meg a Szent József kolostor kápolnájában, feltehetően az 1656-ban 60 éves korában elhunyt Louise de Quengo maradványa. Az asszony egy magas rangú breton nemes, Touissant de Perrien özvegye volt, akinek a szívét a közelben találták meg eltemetve - mondták el újságíróknak kedden régészek.

A koporsót Rennes város új kongresszusi központjának építkezésén találták. A kolostorban több más 17. századi ólomkoporsót is találtak – valamint 800 más sírt –, de azokban csak csontvázak voltak.

Louise de Quengo maradványát két alkalommal is testszkennerrel vizsgálták meg és felboncolták. „Louise egyik meglepetést a másik után okozta" – mondta Fabrice Dedouit toulouse-i röntgenorvos és törvényszéki orvosszakértő. A vizsgálatok során "nagy mennyiségű vesekövet" és mellhártya-letapadást találtak, és hajdan a szívét is eltávolították, "valóságos sebészeti szakszerűséggel". A ruhákat restaurálják és kiállítják.

Az özvegy, aki a korabeli szokások szerint a kolostorban élt élete végén, egyszerű ruházatot viselt: ujjatlan köpenyt, darócruhát, vászoninget, lábán parafatalpú papucsot és gyapjúnadrágot. Arcát szemfödő takarta, két sapka és egy főkötő volt a fején. A holttestet néhány hónap múlva újratemetik Rennes-ben.