Friderika
3 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

2800 méter mélyről hozták fel a harangot

2015.08.12. 09:25
Elsüllyedt második világháborús brit csatahajó harangját emelték ki az Atlanti-óceán északi részén egy amerikai filantróp segítségének köszönhetően.

A Microsoft társalapítója, Paul Allen vezette csoport segítségével sikerült felszínre hozni az egykor a brit királyi haditengerészet zászlóshajójának számító, hatalmas HMS Hood hadihajó harangját. A Hoodot a Grönland és Izland közötti Dánia-szorosban süllyesztette el a német Bismarck csatahajó 1941-ben. Az 1418 fős legénységből csupán hárman maradtak életben, írja az MTI.

A 2800 méter mélyen fekvő roncsból először 2012-ben kísérelték meg kiemelni a harangot, de technikai problémák és a rossz időjárási körülmények miatt ez a kísérlet kudarcba fulladt.

A brit haditengerészet és Allen honlapja hétfőn közölte, hogy egy távirányítású jármű segítségével és a hajóroncsokat felkutató Blue Water Recoveries vállalat közreműködésével a múlt hét végén sikerrel járt a második próbálkozás.

George Zambellas admirális, a brit haditengerészet parancsnoka a Hood hadihajót "a királyi haditengerészet erejét jelképező nagyszerű szimbólumnak" nevezte, és hozzátette, hogy a hajó elvesztése arra emlékeztet, mekkora árat fizetett Nagy-Britannia a szabadságért.

"Története, áldozata ma is ösztönzőleg hat a királyi haditengerészetre. A hajó harangjának kiemelése abban segít, hogy a hálás nemzet emlékezzen az odaveszett 1415 főnyi legénységre és a Hood nevére" - fogalmazott az admirális.

A harang jó állapotban került elő, de restaurálása még így is hónapokba telhet. Várhatóan a portsmouthi haditengerészeti múzeumban állítják majd ki.

Az 1916 és 1920 között épült HMS Hood a világ legnagyobb hadihajójának számított az 1930-as évekig, és a legnagyobb hadihajó, amelyet a brit haditengerészet valaha is elveszített.