Arnold, Levente
17 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Legyen ön is fosszíliavadász!

2015.09.08. 14:58

Őskövület-vadászatra invitálnak a kenyai sivatagba brit kutatók a Fossilfinder nevű internetes tudományos kezdeményezéssel, az önkénteseknek a Turkanai-medencéről készült mintegy egymillió légi felvételt kell alaposan megvizsgálniuk.

Fotó: fossilfinder.org

A fotókat sárkányokra, drónokra és más repülő eszközökre telepített speciális kamerarendszer segítségével készítették brit és kenyai régészék a térségről, amely az ember ősei fosszíliáinak fontos tárháza. A Fossilfinder kezdeményezést és honlapját az angliai Bradfordban zajló Brit Tudományfesztiválon indították el.

Ez egy lehetőség az érdeklődők számára, hogy részt vegyenek egy hatalmas kutatásban új kövületeket keresve a Turkana-tó partján. Ez olyan nagy mennyiségű anyag, amelyet egyetlen ember képtelen átvizsgálni, és számítógépek segítségével sem lehet hatékonyan feltárni, hangsúlyozta Andrew Wilson, a projekt vezetője a Bradfordi Egyetemről.

A Kenya északi részén elterülő, Etiópia déli részére is átnyúló Turkanai-medence, amely körülveszi az azonos nevű sós tavat, gazdag őskori kövületekben. Itt találták meg 1984-ben az úgynevezett turkanai fiú, egy 1,5 millió éve élt kamasz Homo erectus csontjait is.

A honlap látogatóinak megmutatják a medencéről készült felvételeket, és számos kérdést tesznek fel nekik, például a terep összetételének meghatározásáról. Miután végigmentek a különféle kőzetek és üledékek fajtáin, érdekesebb kérdések következnek arról, milyen típusú fosszíliák vagy tárgyak láthatóak a felvételeken, magyarázta Randolph Donahou, a bradfordi kutatócsoport tagja, hozzátéve, hogy ezek lehetnek ősi kőeszközök, puhatestűek vázai, emlősök csontjai, sőt akár ősemberek maradványai is.

Fotó: fossilfinder.org

Az önkéntesek nem egyedül hozzák meg a döntéseket, minden egyes felvételt tíz személynek mutatnak meg, hogy a lehető legpontosabb eredményre jussanak. Csapatmunkára is lesz lehetőség, ha valaki nem teljesen biztos abban, amit talált, megoszthatja és bevonhatja a többieket, közölte Adrian Evans, a projekt másik vezetője.

A felvételek elemzése segíteni fogja meghatározni azokat a lelőhelyeket, amelyeket a régészek később feltárhatnak. A szakemberek a honlapon folyamatosan tájékoztatnak az eredményekről, és a résztvevők jutalomban is részesülhetnek. Ha valaki például egy 1,4 millió éves emberi őshöz kapcsolódó új kövületet talál, lehetőséget kap arra, hogy részt vegyen a bizottságban, amely elnevezi azt, említette példaként Adrian Evans.