Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Megtalálták Rettegett Iván fegyverarzenálját

2016.01.05. 13:45

Rettegett Iván orosz cár egyik katonai parancsnokának teljes fegyverzetét találták meg Oroszországban, jelentette be az orosz tudományos akadémia régészeti intézete. A kutatások Moszkvától nyugatra, a Zvenigorod nevű településen folytak, amely a 16. században a Dobrinyin családhoz tartozott.

Az ásatásokon bőrdobozokban tárolt sisakokat, kardokat, íjakat és egy arra az időre jellemző páncélzatot. A Dobrinyin család az orosz bojár nemességhez tartozott, a települést a 16. században még Ignatievszkojének hívták. A család egy tagját Rettegett Iván választotta ki híres-hírhedt seregébe.

dnews-files-2016-01-Military-arsenal-from-Ivan-the-Terrible-foun

Rettegett Iván, vagyis IV. Iván moszkvai nagyfejedelem volt, 1547-től ő lett az első orosz cár. Nagyon kemény eszközökkel lépett fel a bojárokkal és más nemesekkel szemben, hogy megszilárdítsa hatalmát. A század közepén létrehozott egy elit alakulatot, amelybe állítólag személyesen választotta ki a fiatal nemeseket. Egy ilyen nemes hadfelszerelését találhatták meg most a faluban.

Az ásatások alatt több mint hatvan épületet is találtak, amelyek egykor Ignatievszkoje faluhoz tartoztak. A fegyverzetet egy föld alatti raktárban találták, amelyet valószínűleg tűz pusztított el. A fegyvereket különleges dobozokban tárolták, így szinte sértetlenül fennmaradtak.

A felfedezés jelentősége, hogy a kutatók most jobban megérthetik, hogyan éltek és készültek háborúra akkoriban a nemesek. Minden nemesnek saját fegyverkészlete volt, amelyet állandóan készenlétben kellett tartani.