Kornélia
1 °C
14 °C

Megoldódott az amerikai haditengerészet egyik legnagyobb rejtélye

2016.03.25. 10:30

A USS Conestoga békeidőben indult útnak 1921. március 25-én Kaliforniából, aztán nyom nélkül eltűnt. Ezzel a tengerészet egyik legnagyobb rejtélyét okozta, amelyet csak most sikerült megoldani. A hadihajóval együtt elveszett az 56 tagú legénység is.

conestoga
Fotó: Naval History & Heritage Command NH 71299

Csaknem 95 évvel később az amerikai haditengerészet és az amerikai Nemzeti Óceán- és Légköri Hivatal bejelentette, hogy valószínűleg megtalálták a hajó roncsát. A roncsot először 2009-ben pillantották meg nagyjából húsz mérföldre San Francisco nyugati partjától. Egy vizsgálat pedig azóta kiderítette, hogy tényleg a USS Conestogát találták meg. A hadihajó eltűnése immár nem rejtély többé, jelentette be a Nemzeti Óceán- és Légköri Hivatal egyik vezetője, Manson Brown.

A Conestoga a Golden Gate-től indult útnak Amerikai Szamoa felé, Pearl Harbort is érintette volna, de soha nem érte el Hawaii partjait. Kiterjedt légi- és vízi keresés indult a hajó után, de 1921. június 30-án leállították.

multibeam-sonar
Fotó: Fugro/NOAA

A Nemzeti Óceán- és Légköri Hivatal egyik csapata éppen az óceánt vizsgálta, amikor rábukkant a roncsra. A hivatal a tengerészet szakértőivel vizsgálta meg a roncsot és megerősítették, hogy tényleg a Conestoga az.

conestoga-engine
Fotó: NOAA/Teledyne SeaBotix

A hajó viharba került, megpróbált biztonságosabb vizekre evezni, de nem sikerült. Valószínűleg a Farallon szigetek délkeleti részeit próbálták elérni, ami egészen kockázatosnak tűnt, mert arrafelé sok volt már akkoriban is a hajóroncs. Ez azt jelenti, hogy végső kétségbeesésükben dönthettek, hogy arra mennek.