Gusztáv
-4 °C
1 °C

A jegesmedvék miatt hátráltak meg a nácik

2016.10.24. 14:52

Orosz tudósok szerint fertőzött jegesmedvehús okozta betegség miatt kellett kiüríteni Hitler titkos északi-sarki katonai kutatóbázisát – írja az MTI.

Az északi sarkkörön túli titokzatos bázist, amely a Schatzgräber (Kincsvadász) nevet kapta, 1942-ben, egy évvel Oroszország lerohanása után hozták létre a nácik. A helyszínen feltárást végző orosz kutatók szerint a tábor személyzetét annak idején tengeralattjáróval kellett elszállítani, mert fertőző betegséget kaptak. 

A bázis az Északi-sarktól ezer kilométerre fekvő szigeten, Alexandra-földön állt, amelynek hovatartozása sokáig vitatott volt, de ma Oroszország része. 1930 és 1990 között ez volt az egyetlen állomás a kopár, fagyos szigeten.  A stratégiai jelentőségét az adta, hogy annak idején időjárási adatokat szolgáltatott a térségben mozgó katonai erőknek és szállítóhajóknak. Emellett  a telepen különleges műkincseket is elrejthettek , erre utal az elnevezése is.

A bázis ellátását légi úton oldották meg: az utánpótlást repülőkről dobták le. 1944-ben azonban a táborban élő összes férfi nyers jegesmedvehúst fogyasztott, és a fertőzött hústól bélférgesek lettek. A súlyos betegség miatt tengeralattjáróval menekítették ki őket.

A kutatók emellett több mint ötszáz tárgyi leletre bukkantak az egykori bázis területén. Bunkerek romjai, kiürült benzineskannák, lőszerellátmány darabjai, de a rendkívüli hidegben fennmaradt írásos dokumentumok is előkerültek.

A sziget stratégiai jelentősége a hidegháború alatt erősödött meg ismét, amikor az amerikaiak és az oroszok egyaránt szerettek volna minél nagyobb befolyásra szert tenni az északi-sarki térségben, és megszerezni a régió gazdag természeti erőforrásait.

Oroszország jelenleg azt tervezi, hogy egy állandó katonai bázist telepít a szigetre.