Kimentek a mezőre, és 2500 éves aranykincsbe botlottak

2017.02.28. 17:01

Nagy-Britannia legrégibb, körülbelül 2500 éves vaskori aranykincsét találhatták meg fémdetektoros kincsvadászok egy staffordshire-i mezőn – írja az MTI.

brt
Fotó: British Museum

A BBC beszámolója szerint a két férfi négy arany ékszert: három nyakláncot és egy karkötőt talált közvetlenül a földfelszín alatt Leekfrith község területén. Julia Farley, a British Museum szakértője szerint az ékszerek időszámításunk előtt 400-250-ből származnak, és a legrégibb ismert nagy-britanniai aranyleletet képezhetik.

A hajlított fémből készült nyakékeket gazdag és befolyásos nők viselhették, talán olyanok, akik a kontinensről házasodtak be a brit szigetekre – mondta Farley, aki szerint a lelet földbe kerülésének tanulmányozása értékes betekintést nyújthat a vaskori Anglia életébe. Az arany nyakpántokat és a karperecet külön-külön, egymástól körülbelül egy méterre elásva találták, a felszínhez közel. Farley szerint "egyedülálló, nemzetközi jelentőségű" leletről van szó.

arany
Fotó: British Museum

Előbb egy vizsgálat fogja megállapítani, hogy valóban nemzeti kincsnek számító leletet találtak-e a kincsvadászok, majd előzetes becslést tesznek a piaci értékükről is. A kincskereső barátok közölték, hogy ha kapnak bármiféle megtalálói jutalmat, azt megosztják a családdal, amelynek a földjén az arany ékszereket találták.  • Hírek
  • Hírek