Mária
0 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Elárverezték Hitler használt alsógatyáját

2017.09.25. 12:54

Valaki egy árverésen 5500 dollárt, vagyis közel másfél millió forintot fizetett Adolf Hitler használt alsógatyájáért – írja az International Business Times.

A gatya, amelyen a Führer monogramja is megtalálható, egy csíkos fehér lenvászon boxer. Az aukciós oldalon olvasható leírása szerint „meglepően nagy”, 99 centiméter a derékbősége és 48 centi hosszú.

Nem titok persze, hogy Hitler gyalázatosan öltözködött, és a lehető legbővebb ruhákat preferálta

– írja az oldal Hitler inasa, Karl Wilhelm Krause korabeli beszámolója alapján.

Hitler a Parkhotel Graz nevű osztrák luxushotelben gatyásodott le, amikor ott szállt meg 1938 áprilisában, egy hónappal az ország annektálása után. Állítólag elküldte a boxert a mosodába, de aztán elfelejtették felvenni, így hátramaradt, és egészen addig a hoteltulajdonos család birtokában maradt, amíg az akkori tulaj unokája később el nem adta az aukciós háznak.

A vásárlóról nem árult el részleteket az Alexander Historical Auctions, csak annyit tudni róla, hogy amerikai. Az aukciós ház vezetője ugyanakkor biztosította az emiatt aggódókat, hogy az illető nem neonáci. (Az nem derült ki, hogy ezt miből gondolja, de vicces lehetett az erről szóló párbeszéd.)

Az Alexander Historical Auctions nevű aukciós ház még szeptember 14-én, a marylandi Chesapeake Cityben tartotta a náciereklye-vásárt, ahol a gatya elkelt, de néhány további Hitler-relikvia is új tulajdonosra talált:

  •  a Mein Kampf egy aláírt példánya 13 ezer dollárért;
  • a zsebkendője 1400 dollárért;
  • a koktélpohara 950 dollárért;
  • a monogramját viselő zokni 750 dollárért;
  • a homárvillája (ez evőeszköz, nem épület) pedig 1200 dollárt.

Úgy tűnik, a világ több mint hetven évvel a második világháború után sem akar kifogyni a náci vezérek alsógatyáiból: tavaly Hermann Göringé kelt el (igaz, szerény 930 ezer forintnyi euróért), Hitler nadrágja, kabátja és órája mellett.