Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A britek a második világháborúban kekszes dobozban dugdosták a koronát a nácik elől

GettyImages-168293462
2018.01.12. 21:07

Ha koronával a fejünkön kell valamit felolvasnunk, ne nézzünk lefelé, a papírt emeljük a szemünk elé, mert a korona olyan nehéz, hogy kitörik a nyakunk

– ez az egyik jó tanács az uralkodásának 92. évében járó II. Erzsébet királynőtől, akivel koronázásának közelgő 65. évfordulója alkalmából készített a BBC televízió személyes riportműsort.

A vasárnap este képernyőre kerülő műsor – amelyből pénteken a BBC előzetes részleteket tett közzé – példátlan a brit monarchia történetében, a brit uralkodók ugyanis az íratlan, de törvényerejű protokoll szerint soha nem nyilatkoznak közvetlenül a médiának – írja az MTI.

Kínkeserves körút és közösségi tévézés

Az uralkodásának 66. évében járó II. Erzsébet királynőt trónra lépése után több mint egy évvel, 1953. június 2-án koronázta meg Geoffrey Fisher, Canterbury érseke, az anglikán egyház akkori első számú vallási méltósága a londoni Westminster-apátságban, 8250 fős meghívott, előkelő vendégsereg jelenlétében.

Ez volt az első koronázás, amelyet televízión nézhettek az alattvalók. A statisztikák szerint húszmilliónyian figyelték egyenes adásban a ceremóniát. Ennyi tévékészülék messze nem volt a háborús jegyrendszertől még épphogy csak szabadulni igyekvő Nagy-Britanniában, de az esemény összeterelte a lakosságot: milliók tértek be akár ismeretlenül is olyan családokhoz, amelyekről tudott volt, hogy van tévéjük.

A templomi ceremónia után nyolc kilométeres körút következett Londonban, hogy az utcákon összegyűlt, a zuhogó esőben is kitartó hárommilliós tömeg üdvözölhesse újonnan koronázott uralkodóját.

A BBC vasárnap képernyőre kerülő évfordulós műsorában az uralkodó felfedi: ez a túra borzalmasan kényelmetlen volt, mivel az alkalomra használt négytonnás állami hintót, amelynek felfüggesztése négy bőrszíjból állt, "egyáltalán nem arra szánták, hogy az ember utazgasson benne". Emlékei szerint 4-5 órát tarthatott a londoni körút, végig lépésben, mivel a nehéz hintóval a lovak sem tudtak gyorsabban haladni.

Le ne essen az esetlen korona

A fenti idézetben szereplő korona egyébként nem Szent Eduárd ősi aranykoronája, amelyet Canterbury érseke a királynő fejére helyezett, hanem az Imperial State Crown, a gyémántokkal ékesített birodalmi állami korona, amelyet az uralkodó a legjelesebb eseményeken, mindenekelőtt a parlament évenkénti megnyitóján visel.

Ilyenkor olvassa fel a Lordok Házában lévő trónján ülve mindenkori kormányának törvényalkotási programját – és ekkor kell nagyon vigyázni, ki ne törjön az ember nyaka. Az uralkodó nevetve hozzáteszi, hogy a korona "meglehetősen esetlen" darab, tehát "a koronáknak is megvannak a hátrányai, de amúgy igen fontosak is".

Ássuk el, nehogy a nácikhoz kerüljön

A műsor előzetesen nyilvánosságra került egyik legizgalmasabb sztorija szintén az Imperial State Crownhoz kapcsolódik.

A második világháború alatt a koronaékszereket VI. György király parancsára egy kekszes dobozba rejtve, egy titkos kamra kijárata alá elásva őrizték a windsori kastélyban, nehogy a nácik kezére kerülhessen – írja a BBC.

Ez a sztori olyannyira ismeretlen volt eddig, hogy még maga II. Erzsébet se tudott róla, a BBC műsorvezetőjétől hallotta először a részleteket.