Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

A britek a második világháborúban kekszes dobozban dugdosták a koronát a nácik elől

GettyImages-168293462
2018.01.12. 21:07

Ha koronával a fejünkön kell valamit felolvasnunk, ne nézzünk lefelé, a papírt emeljük a szemünk elé, mert a korona olyan nehéz, hogy kitörik a nyakunk

– ez az egyik jó tanács az uralkodásának 92. évében járó II. Erzsébet királynőtől, akivel koronázásának közelgő 65. évfordulója alkalmából készített a BBC televízió személyes riportműsort.

A vasárnap este képernyőre kerülő műsor – amelyből pénteken a BBC előzetes részleteket tett közzé – példátlan a brit monarchia történetében, a brit uralkodók ugyanis az íratlan, de törvényerejű protokoll szerint soha nem nyilatkoznak közvetlenül a médiának – írja az MTI.

Kínkeserves körút és közösségi tévézés

Az uralkodásának 66. évében járó II. Erzsébet királynőt trónra lépése után több mint egy évvel, 1953. június 2-án koronázta meg Geoffrey Fisher, Canterbury érseke, az anglikán egyház akkori első számú vallási méltósága a londoni Westminster-apátságban, 8250 fős meghívott, előkelő vendégsereg jelenlétében.

Ez volt az első koronázás, amelyet televízión nézhettek az alattvalók. A statisztikák szerint húszmilliónyian figyelték egyenes adásban a ceremóniát. Ennyi tévékészülék messze nem volt a háborús jegyrendszertől még épphogy csak szabadulni igyekvő Nagy-Britanniában, de az esemény összeterelte a lakosságot: milliók tértek be akár ismeretlenül is olyan családokhoz, amelyekről tudott volt, hogy van tévéjük.

A templomi ceremónia után nyolc kilométeres körút következett Londonban, hogy az utcákon összegyűlt, a zuhogó esőben is kitartó hárommilliós tömeg üdvözölhesse újonnan koronázott uralkodóját.

A BBC vasárnap képernyőre kerülő évfordulós műsorában az uralkodó felfedi: ez a túra borzalmasan kényelmetlen volt, mivel az alkalomra használt négytonnás állami hintót, amelynek felfüggesztése négy bőrszíjból állt, "egyáltalán nem arra szánták, hogy az ember utazgasson benne". Emlékei szerint 4-5 órát tarthatott a londoni körút, végig lépésben, mivel a nehéz hintóval a lovak sem tudtak gyorsabban haladni.

Le ne essen az esetlen korona

A fenti idézetben szereplő korona egyébként nem Szent Eduárd ősi aranykoronája, amelyet Canterbury érseke a királynő fejére helyezett, hanem az Imperial State Crown, a gyémántokkal ékesített birodalmi állami korona, amelyet az uralkodó a legjelesebb eseményeken, mindenekelőtt a parlament évenkénti megnyitóján visel.

Ilyenkor olvassa fel a Lordok Házában lévő trónján ülve mindenkori kormányának törvényalkotási programját – és ekkor kell nagyon vigyázni, ki ne törjön az ember nyaka. Az uralkodó nevetve hozzáteszi, hogy a korona "meglehetősen esetlen" darab, tehát "a koronáknak is megvannak a hátrányai, de amúgy igen fontosak is".

Ássuk el, nehogy a nácikhoz kerüljön

A műsor előzetesen nyilvánosságra került egyik legizgalmasabb sztorija szintén az Imperial State Crownhoz kapcsolódik.

A második világháború alatt a koronaékszereket VI. György király parancsára egy kekszes dobozba rejtve, egy titkos kamra kijárata alá elásva őrizték a windsori kastélyban, nehogy a nácik kezére kerülhessen – írja a BBC.

Ez a sztori olyannyira ismeretlen volt eddig, hogy még maga II. Erzsébet se tudott róla, a BBC műsorvezetőjétől hallotta először a részleteket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!