Olivér
4 °C
8 °C

A török légierő lebombázta a Közel-Kelet egyik legfontosabb régészeti emlékét

2018.01.29. 13:30

Északnyugat-Szíriában egy 3000 éves templomot rongáltak meg török harci repülők egy légitámadásban. Az Afrin kanton kurd milíciái elleni háborúban részt vevő gépek Ajn Dara településének ismert műemlékének számító neo-hettita kegyhely 60 százalékát elpusztították. A még a múlt hét végén történt támadásról a londoni székhelyű ellenzéki Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja és a damaszkuszi kormányzat műemlékvédelmi hivatala is beszámolt. A műemlékvédelem kemény hangú nyilatkozatban ítélte el a támadást, mely

a török rezsim szíriai identitás és a szíriai emberek múltja, jelene és jövője iránti gyűlöletét és barbár hozzáállását tükrözi.

A templom feltárása 1955-ben kezdődött, miután véletlenül felszínre került a templom egyik bazalt oroszlánszobra. A 80-as években végződött ásatás a kor egyik tudományos szenzációjának számított, mivel az időszámításunk előtt 1300 ás 700 között működő kegyhely számos vonásában emlékeztet Salamon jeruzsálemi templomára, mely azonban – mivel i. e. 586 körül Nabu-kudurri-úszur babilóniai hadai elpusztították - csak a Királyok könyvének leírásából maradt az utókorra. Ajn Dara templomát a Hettita birodalom elpusztítása után Termékeny Félhold északnyugati csücskébe költöző népek – valószínűleg arámiak – építették, és valamelyik népszerű közel-keleti entitásnak, Istárnak, Astarténak, netán Baal-Hadadnak szentelhették.

Nem Ajn Dara az első régészeti emlék, mely súlyos károsodásokat szenvedett a szíriai polgárháborúban. Az Iszlám Állam például tudatosan pusztította a „pogány” emlékeket, hogy így keltsen megbotránkozást a nemzetközi közvéleményben, de közben számos ásatást szponzorált, hogy a műkincseket az illegális piacon tudja értékesíteni. A Kalifátus egyik legismertebb szíriai propagandaáldozata Palmüra romvárosa volt, melyet 2015-ös elfoglalása után állítólag szinte a földdel tettek egyenlővé, de azután amikor visszafoglalták, a régészek megállapították, hogy „a terület összességében jó állapotban van”.

(Times of Israel)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?