Dömötör
9 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Négyezer éves harci szekereket találtak Indiában

2018.06.08. 14:46

Négyezer éves, bronzkori harci szekerek, kardok és sisakok kerültek elő egy indiai ásatáson – írja az MTI.

chariot-pre-iron-age-875x570
Fotó: ASI

Az állami Indiai Archeológiai Kutatóintézet (ASI) régészcsoportja Uttar Prades államban, Újdelhitől 60 kilométerre, a Szanauli településnél folyatott ásatáson tárta fel a kétkerekű, nyitott, egykor valószínűleg lóval húzott harci kocsikat és más műtárgyakat.

A szakemberek hangsúlyozták:

ez az első alkalom, hogy az indiai szubkontinensen harci kocsit találtak egy régészeti feltáráson.

Kr.e. 2000 körül Mezopotámiában használtak a hadászatban harci kocsikat, kardokat és sisakokat, és a régészek szerint hasonlóképpen a szubkontinensen is használtak már akkoriban ilyen eszközöket.

A három hónapos ásatás alatt több királyi síremléket is találtak. A feltáráson előkerült tárgyak 4000 évesek lehetnek, a Kr. e. 2000 és 1800 közötti időszakból származnak – mondta el S.K. Mandzsul, az ASI vezetője.

Mandzsul szerint a harci kocsikat bika vagy ló húzta, de az előzetes vizsgálatok inkább a lóvontatás mellett szólnak. Az ősi hindu szent szövegben, a Kr. e. 1700 és 1100 között keletkezett Rigvédában és az ősi szanszkrit eposzban, a Mahabharátában is van bizonyíték arra, hogy a korszakban már léteztek lóval húzott kocsik a térségben.

A régészcsoport egy rézdíszítésű koporsót is feltárt, ami szintén ritka felfedezésnek számít, mivel korábban ilyen típusú koporsót nem találtak a szubkontinensen. Mandzsul beszámolója szerint a koporsó fedelét nyolc emberformájú figura, az oldalát pedig növényi motívumok díszítik.

A szakemberek a harci szekerek, a kardok és sisakok, illetve más előkerült tárgyak alapján azt gondolják, hogy egykor egy harcos törzs élhetett a feltárás helyszínén.